Dostałem za zadanie (na studiach) napisanie testu przedmiotowego:
Zrobiłem dosyć prostacką metodą, oprócz struktury ucznia od razu zacząłem ustawiać pytania,
jednak myślę, że mój wymagający profesor nie będzie zadowolony z takiego rozwiązania dlatego prosiłbym o pomoc:
- jak zrobić np. kilka zestawów pytań wczytywanych z plików lub jakieś alternatywne rozwiązanie takie, żeby nie trzeba było zmieniać całego programu, ewentualnie może być tylko losowanie dostępnych pytań
- chciałbym też aby w teście odliczał czas 10 minut - jak to zrobić?
- i może dało by się zrezygnować z tego goto, które widać w załączeniu? bo nie bardzo wiem jakie inne rozwiązanie mógłbym zastosować - za mało jeszcze ćwiczyłem programowanie i nie mi nie przychodzi do głowy

Posiadam kurs programowania w C++ więc, może być odp. w postaci która to lekcja ( ja mam chyba starszą wersję bo jest to zwykłe 46 lekcji bez programowania obiektowego)
Załączam aktualny skrypt pytania jaki zastosowałem:
Code: Zaznacz cały
pyt_2:
cout<<"pytanie XXXXXXXXX? \n";
cout<<"A. yyyyyyyyyyyyyyyyyy\n";
cout<<"B. zzzzzzzzzzzzzzzzz\n";
cout<<"C. wwwwwwwwwww\n";
cout<<"D.aaaaaaaaaaa\n";
cin>>u.odp;//wczytuję odpowiedź do programu
if (u.odp=='d'){u.punkty++;}
else if (u.odp=='D'){u.punkty++;}// odpowiedź prawidłowa
else if (u.odp=='a'){}
else if (u.odp=='b'){}
else if (u.odp=='c'){}
else if (u.odp=='A'){}
else if (u.odp=='B'){}
else if (u.odp=='C'){}//odpowiedzi nieprwidłowe
else
{
cout<<"Niedozwolony znak wyboru\n\n";
goto pyt_2;
// błąd wyboru użytkownika
}
/* zastosowałem takie warunki odpowiedzi ponieważ gdy stosowałem operator || (lub) to program głupiał i nawet negatywne odpowiedzi zaliczał dlatego trochę napisałem się ale każde poczynienie użytkownika chyba przewidziałem :) */
pozdrawiam