Narzędzie do edycji podstron, newsów itp podobne do Worda
Narzędzie do edycji podstron, newsów itp podobne do Worda
Witam widziałęm ostatanio na kilku stronach, że osoby które daną stronę stworzyły tzn programista który ją napisał zostawia userowi do edycji podstron newsów itp narzędzie wyglądające i działające dokładnie tak jak to w Wordzie od Microsoftu tzn wybór czcionki, kroju, rozmiaru, ustawienia tekstu, podkreślenia, przekreślenia itp itd. Jeśli ktoś nie wie o co chodzi to niech sobie włączy Worda ewentualnie mogę dać screena jak ktoś nie ma. I to nie działa na takiej zasadzie jak np tutaj na forum że po kliknięciu na B pojawiają sie nam znaczniki b /b (nie daje nawiasów bo by nie wyświetliło) i mamy między nimi coś wpisać aby było pogrubione, tam po prostu zaznaczmy tekst klikamy B i jest pogrubione bez żadnych znaczników, przynajmniej widocznych dla usera. I teraz moje pytanie jak coś takiego mniej więcej zrobić ?
Re: Narzędzie do edycji podstron, newsów itp podobne do Word
Szukasz:
edytor WYSIWYG
lub samemu to dobra znajomość xhtml, css, javascript i jQuery.
Wejdź na np, artykuł jak być pewnym siebie i zacznij pisać komentarz, z włączoną opcją podglądu. Zobacz co się dzieje z bbtagami, gdy dasz pomiędzy nimi tekst i zobacz co się dzieje, gdy np. usuniesz zakończenie bbtagu?
Co oznacza, że po każdej wpisanej literce bbtagi, jeśli akurat można, zamieniane są na co? na zwykłe tagi. W Twoim wypadku właściwie możesz od razu wstawić tekst z tagami html, w miejsce, które jest aktualnie zaznaczone w textarea.
edytor WYSIWYG
lub samemu to dobra znajomość xhtml, css, javascript i jQuery.
Wejdź na np, artykuł jak być pewnym siebie i zacznij pisać komentarz, z włączoną opcją podglądu. Zobacz co się dzieje z bbtagami
Code: Zaznacz cały
[b][/b]
Co oznacza, że po każdej wpisanej literce bbtagi, jeśli akurat można, zamieniane są na co? na zwykłe tagi. W Twoim wypadku właściwie możesz od razu wstawić tekst z tagami html, w miejsce, które jest aktualnie zaznaczone w textarea.
Chyba skorzystam z tego narzędzia co podałeś, a możesz mi powiedzieć jak uważasz czy robiąc strony lepiej jest aby podstrony były oparte na plikach czy może lepiej aby cała treść była w sql a wczytywana tylko do jednego pliku ?
Druga wersja jest wygodniejsza pod względem tworzenia CMS i późniejszego edytowania, pod warunkiem że skorzystasz z tego co pokazałem w 34 lekcji video kursu pozycjonowania - musisz mieć dobrą strukturę, albo będzie ciężko takie coś wypozycjonować.
No ok. Ale mam teraz problem ściągnąłem tego CKEditor i mi po prostu nie działa robię tak jak pisze w dokumentacji tzn próbuje go załączyć poprzez javascript lub id i nic. Próbowałem na lokalu i na hoscie normalnym
Nie mam pojęcia co to CKEditor, kto powiedział, że ja stosuje gotowce? 

Heheh no to ja akurat wiem że Pan na łatwiznę nie idzie
Myślałem że może będziesz wiedział no ale nic poszukam gdzies indziej;p
Moim zdaniem , to wcale takie ciężkie do napisania nie jest , a przy okazji ile nauki