Narzędzie do edycji podstron, newsów itp podobne do Worda

Tu dyskutujemy i rozwiązujemy problemy związane z innymi językami do Tworzenia Stron WWW.
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Narzędzie do edycji podstron, newsów itp podobne do Worda

Post przez bielu000 »

Witam widziałęm ostatanio na kilku stronach, że osoby które daną stronę stworzyły tzn programista który ją napisał zostawia userowi do edycji podstron newsów itp narzędzie wyglądające i działające dokładnie tak jak to w Wordzie od Microsoftu tzn wybór czcionki, kroju, rozmiaru, ustawienia tekstu, podkreślenia, przekreślenia itp itd. Jeśli ktoś nie wie o co chodzi to niech sobie włączy Worda ewentualnie mogę dać screena jak ktoś nie ma. I to nie działa na takiej zasadzie jak np tutaj na forum że po kliknięciu na B pojawiają sie nam znaczniki b /b (nie daje nawiasów bo by nie wyświetliło) i mamy między nimi coś wpisać aby było pogrubione, tam po prostu zaznaczmy tekst klikamy B i jest pogrubione bez żadnych znaczników, przynajmniej widocznych dla usera. I teraz moje pytanie jak coś takiego mniej więcej zrobić ?
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Narzędzie do edycji podstron, newsów itp podobne do Word

Post przez Morfidon »

Szukasz:
edytor WYSIWYG

lub samemu to dobra znajomość xhtml, css, javascript i jQuery.

Wejdź na np, artykuł jak być pewnym siebie i zacznij pisać komentarz, z włączoną opcją podglądu. Zobacz co się dzieje z bbtagami

Code: Zaznacz cały

[b][/b]
, gdy dasz pomiędzy nimi tekst i zobacz co się dzieje, gdy np. usuniesz zakończenie bbtagu?

Co oznacza, że po każdej wpisanej literce bbtagi, jeśli akurat można, zamieniane są na co? na zwykłe tagi. W Twoim wypadku właściwie możesz od razu wstawić tekst z tagami html, w miejsce, które jest aktualnie zaznaczone w textarea.
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez bielu000 »

Chyba skorzystam z tego narzędzia co podałeś, a możesz mi powiedzieć jak uważasz czy robiąc strony lepiej jest aby podstrony były oparte na plikach czy może lepiej aby cała treść była w sql a wczytywana tylko do jednego pliku ?
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Druga wersja jest wygodniejsza pod względem tworzenia CMS i późniejszego edytowania, pod warunkiem że skorzystasz z tego co pokazałem w 34 lekcji video kursu pozycjonowania - musisz mieć dobrą strukturę, albo będzie ciężko takie coś wypozycjonować.
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez bielu000 »

No ok. Ale mam teraz problem ściągnąłem tego CKEditor i mi po prostu nie działa robię tak jak pisze w dokumentacji tzn próbuje go załączyć poprzez javascript lub id i nic. Próbowałem na lokalu i na hoscie normalnym
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Nie mam pojęcia co to CKEditor, kto powiedział, że ja stosuje gotowce? ;)
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez bielu000 »

Heheh no to ja akurat wiem że Pan na łatwiznę nie idzie :P Myślałem że może będziesz wiedział no ale nic poszukam gdzies indziej;p
Lenson
Bywalec
Bywalec

Post przez Lenson »

Moim zdaniem , to wcale takie ciężkie do napisania nie jest , a przy okazji ile nauki :)
Post Reply