Maskowanie paska adresu.

Tutaj dyskutujemy o PHP oraz zgłaszamy i rozwiązujemy problemy dotyczące tego języka.
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Maskowanie paska adresu.

Post przez bielu000 »

Witam, mam pytanie czy można jakoś zamaskowac pasek adresu ?
Tzn robie sobie pewną stronę na której user będzie musiał przejśc przez kilka kroków
Opiera się to wszystko na jednym pliku
I mamy tak że jeśli zmienna step jest pusta to mu sie wyswietla krok 1, naciska dalej
wtedy zmienna przyjmuje wartość 2, wyswietla sie krok 2, itd itp
I teraz nie chciałbym żeby jakiś cwaniak wpisywał sobie np w pasu adresu step=5
przechodząc od razu do kroku 5, nie da rady tego zabezpieczyć inaczej, próbowałem już całe popołudnie.
Lenson
Bywalec
Bywalec

Re: Maskowanie paska adresu.

Post przez Lenson »

Napewno się da , przeciesz w jakis sposob przebiegaja rejestracje np w bankach ^^
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez bielu000 »

Pewnie jak bym pracował jako webmaster przy stronie banku to bym to zrobił ale niestety nie umiem jak na razie przynajmniej :P
Ale wpadł mi do głowy jeszcze pomysł, żeby tam sesje zastosować. Jak spróbuje to dam znać z jakim skutkiem.
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Jest wiele sposobów, aby to rozwiązać, pierwsza myśl:

Co przejście przez krok (stronę) zmieniasz krok w bazie danych przypisany do klucza sesji danego użytkownika na stronie. Jeśli krok różni się o więcej niż jeden / nie zostało coś wykonane zwracasz błąd.
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez bielu000 »

Tyle że na tym poziomie baza danych jeszcze nie istnieje, zostanie utworzona dopiero przez usera w następnych krokach
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Stwórz po prostu tabelkę, która będzie trzymała nie klientów, ale tych co odwiedzają stronę. Możesz w niej aktualizować różne informację na temat swoich visitors'ów.
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez bielu000 »

Nie bardzo rozumiem, juz mówiłem że nie moge tutaj umieścić żadnego połączenia z bazą danych.
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

bielu000 napisał(a):Nie bardzo rozumiem, juz mówiłem że nie moge tutaj umieścić żadnego połączenia z bazą danych.
a co Ci nie pozwala niby połączyć się z bazą danych?
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez bielu000 »

Baza danych nie istnieje i nie ma takiej opcji żeby istniała, to user dopiero ją tworzy w kilku następnych krokach
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Baza danych to jest miejsce w którym składujesz dane w postaci np. tabelek, a tabelka to jest struktura do składowania danych, która należy do bazy danych.

Ja się zapytałem DLACZEGO nie możesz stworzyć tabelki przed tym jak user przejdzie przez następne kroki. Co Ci na to nie pozwala? Struktura tejże aplikacji czy co? przecież w każdej chwili możesz to zrobić. Odpowiedź, że "nie ma takiej opcji" nie jest żadną sensowną odpowiedzią.
Post Reply