Zapytanie w sprawie sql-a

Forum przeznaczone dla MySql - bazy danych.
Malutki
Bywalec
Bywalec

Zapytanie w sprawie sql-a

Post przez Malutki »

Witam mam taki problem nie wiem czy mozna to jakos rozwiazac w jezyku sql .
Mam trzy tabele
1.Osoba
2.Oplata osoby
3.Rodajoplaty

Chce pobrac Nazwisko i imie z tabeli Osoba i Oplaty osoby z tabeli RodzajOplaty wykonuje do tego taki skrypt

SELECT o2.nazwisko, o2.imie, r.nazwa
FROM osoba o2, rodzajoplaty r, oplataosoby o
WHERE r.idrodzajuoplaty=o.idrodzajuoplaty AND o2.idosoby=o.idosoby order by nazwisko

i z niego dostaje cos takiego :
Item nazwisko imie nazwa
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 BODZOŃ JUSTYNA Opłata stała
2 BODZOŃ JUSTYNA Żywienie marzec
3 BODZOŃ JUSTYNA Gimnastyka
4 BODZOŃ JUSTYNA Rytmika

A chcialbym otrzymac cos takiego :
Item nazwisko imie nazwa 1 nazwa 2 nazwa 3 nazwa 4
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 BODZOŃ JUSTYNA Opłata stała Żywienie marzec Gimnastyka Rytmika

Czyli zamiast 4 wynikow otrzymac 1 ale ze wszytskimi nazwami oplat ktore ma ta osoba.

Pola w bazie wygladaja tak
tabela
Osoba :

Item IdOsoby IdKategor- IdGrupy IdStanu Imie Nazwisko
1 76 1 13 1 JUSTYNA BODZOŃ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RodzajOplaty
Item IdRodzaju- IdKategor- Idkategor- IdStanu IdFirmy Kolejnosc Nazwa Stawka Seria LiczbaCyfr
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 9 3 1 0 Gimnastyka 28,00 zł GIM 7
OplataOsoby :

Item IdOsoby IdRodzaju- IdKtoPlaci Kolejnosc %_znizki
-----------------------------------------------------------
1 0 1 0 0 0

Jesli jest to mozliwe to prosze o podpowiedz :) Pozdrawiam Piotr
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Zapytanie w sprawie sql-a

Post przez Morfidon »

Witam,

Poczytaj o typie SET: http://dev.mysql.com/tech-resources/art ... atype.html , możliwe że coś z tego wykombinujesz.

Z tego co widzę aktualnie masz nazwa1, nazwa2 nazwa3, nazwa4, ale równie dobrze może być później nazwa1, nazwa2 nazwa3, nazwa4, nazwa5...

Jakoś teraz jestem trochę 'przymulony' i nie mogę znaleźć na to zweryfikowanego sposobu... Tak w ogóle po co Ci to jest, może są lepsze rozwiązania?

Pozdrawiam,

Arkadiusz
Malutki
Bywalec
Bywalec

Re: Zapytanie w sprawie sql-a

Post przez Malutki »

Panie Arkadiuszu dziekuje za podpowiedz :)

Potrzebuje wyciagnac te informacje z bazy danych ,niestety nie moge sie doprosic programisty o raport z takimi danymi . Mam natomisat dostep do bazy chce wynik takiego zapytania z pliku tekstowego wprowadzic do exela i z tego zrobic raport .
Pozdrawiam
Piotr
Post Reply