Wczytywanie liczb losowych z pliku tekstowego.
-
- Początkujący
Wczytywanie liczb losowych z pliku tekstowego.
Witam właśnie rozpocząłem kurs programowania w C++ i mam następujący projekt który musze zrobić do końca miesiąca..
Temat: Wybieranie z pliku tekstowego liczb.
- Wykonujemy operacje na plikach. Nie wolno wczytywać do tablicy i operować tablicą. W przypadku testów, losowość, gdzie jest zasadna
Co do tematu to liczby powinny być wczytywane z pliku oraz to mają być liczby np. 0.05; -5; 1.2e5; 725; itd…. Czyli mogą być pierwiastki, potęgi, z tym e, z przecinkiem itd…
czy ktoś wie jak to zrobić?? W kursie jeszcze nie doszedłem do wczytywania liczb ale jutro prawdopodobnie dojdę do tego.. Ale nie to jest najgorsze, tylko wczytywanie liczb właśnie tych z literką e.. ktoś wie jak napisać taki warunek dotyczący wczytywania tych liczb? oraz jaki kod jest potrzebny aby z tego wcześniej stworzenego przeze mnie pliku z liczbami, liczby te losowały się losowo?
Temat: Wybieranie z pliku tekstowego liczb.
- Wykonujemy operacje na plikach. Nie wolno wczytywać do tablicy i operować tablicą. W przypadku testów, losowość, gdzie jest zasadna
Co do tematu to liczby powinny być wczytywane z pliku oraz to mają być liczby np. 0.05; -5; 1.2e5; 725; itd…. Czyli mogą być pierwiastki, potęgi, z tym e, z przecinkiem itd…
czy ktoś wie jak to zrobić?? W kursie jeszcze nie doszedłem do wczytywania liczb ale jutro prawdopodobnie dojdę do tego.. Ale nie to jest najgorsze, tylko wczytywanie liczb właśnie tych z literką e.. ktoś wie jak napisać taki warunek dotyczący wczytywania tych liczb? oraz jaki kod jest potrzebny aby z tego wcześniej stworzenego przeze mnie pliku z liczbami, liczby te losowały się losowo?
Re: Wczytywanie liczb losowych z pliku tekstowego.
'e' z tego co wiem to jest 'do potęgi' 10. Czyli po prostu 1.2e5 to jest 1.2*10^5. Nie jestem pewien (wystarczy sprawdzić) ale może typ double może czytać tego typu liczby bez problemu spróbuj, jak nie to musisz napisać własne parsowanie takiej liczby. Po prostu pobierasz stringa, sprawdzasz czy ma w środku e, jeśli tak to przemnażasz liczbę przed e razy liczbę po e i przypisujesz do odpowiedniej zmiennej.
Losowanie liczb losowych możesz zrobić podobnie jak robię losowanie liczb w lotto (tak jak tu: http://videokurs.pl/kurs-c.php#AL25)
Losowanie liczb losowych możesz zrobić podobnie jak robię losowanie liczb w lotto (tak jak tu: http://videokurs.pl/kurs-c.php#AL25)
-
- Początkujący
a w jaki sposób wczytywać plik wcześniej utworzony z liczbami?
Tak jak pokazuje w kursie C++ obsługa plików. Czego dokładnie nie rozumiesz?
-
- Początkujący
czy jest to w video kursie?
-
- Początkujący
Code: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <string>
using namespace std;
main()
{
ifstream plik;
plik.open("liczby.txt");
int liczby
getline( plik, liczby);
if(plik.good())
{
cout << "Plik udalo sie otworzyc!\n";
}
else
{
cout << "Otwarcie pliku nie powiodlo sie!\n";
}
}
Bardzo mi pana kurs pomógł, szczególnie ze zrozumieniem wskaźników

Liczby nie są od razu liczbami wczytując je z pomocą getline. Getline pobiera całą linie. To Ty wiesz, że tam są liczby, ale nie komputer...
-
- Początkujący
mam już kod który mi w kolumnie wypisuje liczby... teraz jak zrobić żeby wyświetlało mi tą literkę e?
Skorzystaj z funkcji:
http://www.cplusplus.com/reference/cstdio/printf/
Code: Zaznacz cały
#include <iostream>
#include <fstream>
using namespace std;
int main()
{
double liczba;
ifstream plik;
plik.open("liczby.txt");
while (!plik.eof())
{
plik>>liczba;
cout<<liczba<<endl;
}
return 0;
}
http://www.cplusplus.com/reference/cstdio/printf/
-
- Początkujący
Dzięki wielkie. Tego właśnie szukałem, idę dalej. Jakbym miał problemy to będę wiedział gdzie napisać.