Biblioteka WinAPI

Problemy i ich rozwiązania w C++.
KrzysztofJanowski
Początkujący
Początkujący

Biblioteka WinAPI

Post przez KrzysztofJanowski »

Witam.
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak posługiwać się bibliotekami WinAPI.
Kiedyś Morfidion napisał że do tworzenia aplikacji okienkowych jest potrzebna biblioteka WinAPI.
Powiedział mi też że zanim się wezmę za tworzenie aplikacji okienkowych muszę obejrzeć i przećwiczyć cały kurs.
Zrobiłem to i teraz czekam na odpowiedź w temacie biblioteki WinAPI.
Jeżeli ktoś by chciał jeszcze wiedzieć co tak dokładnie bym chciał uzyskać to chodzi mi o stworzenie okienka
które służyło by mi za menu programu ( nie ważne co by robił ) np. Kalkulatora.
Czyli było by menu z którego można było by przejść np. do Zakładki Kalkulator, Autor, i Koniec.
Ważna rzecz: nie chodzi mi o zrobienie tego w konsoli!!
Pozdrawiam.
:? ;) :) :d :D
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Biblioteka WinAPI

Post przez Morfidon »

Masz setki kursów WinAPI w internecie oraz masz opisane funkcje biblioteki WinAPI. Jeśli znasz już język programowania w C++ to zrozumienie tych treści powinno być proste.
http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-WinAPI-C++/P ... WinAPI/168
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb384845.aspx

Ogólnie nie polecam pisania aplikacji okienkowych w C++ do tego służą takie języki jak C# lub też Java. W c++ jest to trudniejsze oraz mało przyjemne.
Piotrek_84
Nowicjusz

Post przez Piotrek_84 »

Koledze Krzysztofowi należy się wyjaśnienie.
Windows API to nie jest jakaś tam jeszcze jedna biblioteka. To jest podstawowy interfejs programowania systemu Windows. Wszystkie programy - włącznie z konsolowymi, muszą z tego korzystać na którymś etapie swojego działania. Każda inna biblioteka, w tym standardowa biblioteka języka C, musi w toku swego działania skorzystać z Windows API. Żeby działały programy napisane w Javie czy PHP, to też w końcu musi dojść do wywołania funkcji Windows API.
Windows API to nie tylko interfejsy do programowania "okienek". To również całe mnóstwo innych funkcji, a w tym najważniejszych do zarządzania procesami, wątkami, pamięcią i synchronizacją wątków.
Podstawowe funkcje Windows API są umieszczone w trzech bibliotekach DLL: kernel32.dll (procesy, wątki, synchronizacja, pamięć, itd.), user32.dll (obsługa "okienek"), gdi32.dll (rysowanie kółek, kresek, prostokątów, itd.).

W C++ można łatwo robić programy okienkowe przy użyciu bibliotek takich jak MFC lub VCL (ta druga - lepsza - dostępna w C++ Builder). Jednak należy pamiętać, że te biblioteki (jak i wszystkie inne) są napisane przy użyciu właśnie Windows API.

Pozdrawiam.
Protected_48
Początkujący
Początkujący

Post przez Protected_48 »

Właśnie również byłbym za pisaniem aplikacji pod C#.NET czy java. Ponieważ męczyć się z WinAPI nie ma sensu, znacznie szybciej stworzysz GUI w .NET
Narzew
Początkujący
Początkujący

Post przez Narzew »

Do tworzenia w C++ nie powinno sie używać winapi (które działa winonly) tylko specjalnych bibliotek jak GTK+ czy Qt.
I to właśnie kurs GUI C++ przy użyciu tych bibliotek chciałbym zobaczyć na stronie.
I odradzam używanie winapi, gdyż produkt traci na wieloplatformości.
Post Reply