Tryb krokowy

Problemy i ich rozwiązania w C++.
dragon
Początkujący
Początkujący

Tryb krokowy

Post przez dragon »

Dotarłem do lekcji 10.3 wydaje mi się że nie do końca rozumiem więc postanowiłem skorzystać z
trybu krokowego. Myślałem że nie potrafię używać tej opcji w wxDevCpp więc postanowiłem przejrzeć fora bo na pewno nie raz to było omawiane. W skrócie wszędzie piszą że ta funkcja w devcpp jak i u następcy wxDevCpp jest do bani i zalecają zainstalowanie innego programu do nauki cpp . Kilka z nich przejrzałem ale ten tryb krokowy jest jakić niedopracowany :(

Ja prędzej uczyłem się visual basic-ka używałem programu 'Microsoft visual basic 6' .
Tam tryb krokowy był super. Linijka po linijce po prostu cacy :>

Jak zacząłem się uczyć cpp najpierw używałem programu „Microsoft Visual C++ 2008 Express Edition” ale jak dla mnie był za bardzo zawiły no i jeszcze nie potrzebowałem opcji trybu krokowego chociaż program jest rekomendowany w kursie „od zera do gier kodera” :P Poszukałem innego i najpierw trafiłem na DevCpp ale okazało się że nie jest rozwijany od lat więc teraz używam wxdevCpp. Zaktualizowałem wszystko co się dało z nadzieją że w jakies łatce jest to poprawione ale niestety nie.

Na kursie wyjaśnia Pan jak działa dany program ale nie można być wiecznie prowadzonym za rękę ;)
Praca w trybie krokowym to bardzo przydatna rzecz. Po video kursie widzę że ma Pan wiedzę więc proszę o rade.
Może ma Pan upatrzony konktetny program do tej konkretnego zadania ?
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Tryb krokowy

Post przez Morfidon »

Używam dev C++ z tego względu, że dla początkującego nie wygląda on zagmatwanie. Spróbuj http://www.codeblocks.org/ , który też jest fajny, jakbym nagrywał drugi raz kurs C++ to prawdopodobnie wybrałbym Code::Blocks.

Ogólnie tryb krokowy przydatny jest przy dużych programach, sugeruję nauczyć się w pamięci wyobrazić co się dzieje ze zmiennymi, to bardzo przydatna umiejętność ;) Jak to zrobić? Pisać, pisać i jeszcze raz pisać :)
dragon
Początkujący
Początkujący

Re: Tryb krokowy

Post przez dragon »

Pomęczyłem trochę code blocks i tryb krokowy zadziałał super tabliczka mnożenia wyświetlała się liczba po liczbie o to chodziło ;) Ale parę godzin puźniej uruchamiam code block i program nie nie chce się skompiliwać :?: :shock:
Kompilacja zatrzymywała się ciągle na s ystem("pause"). Po kilku godzinach reinstalacji programu, szukania w internecie znalazłem rozwiązanie. Wygląda na to że z jakiś tam powodów (nie zagłębiałem się) code blocks nie lubi s ystem("pause") w każdym razie zaleca się używać cin.get(); lub getchar();
Zauważyłem jeszcze aby uźyć trybu krokowego (debug) w code blocks trzeba stworzyć nowy projekt bo po stworzeniu pustego pliku ta opcja nie działa. Takie odkrycia poczatkującego :)

Więc narazie pozostane przy devcpp ,a raczej jego nowszej odmianie wxdevcpp ;)

Napisze jeszcze co za bład wyswietlił mi code blocks
Moje dokumenty\CPP\12344\main.cpp|6|warning: ISO C++ forbids declaration of 'main' with no type|
Moje dokumenty\CPP\12344\main.cpp||In function 'int main()':|
Moje dokumenty\CPP\12344\main.cpp|28|error: 'system' was not declared in this scope|
||=== Build finished: 1 errors, 1 warnings ===|
Post Reply