Witam serdecznie, przerobiłem Pana kurs PHP niedawno, lecz nawet po tym nie mam zielonego pojęcia jak zabrać się za to co chciał bym stworzyć na stronie. Przerobiłem także dwa inne video kursy lecz jakoś tego chyba widocznie nie ogarniam.
Mam zamiar stworzyć stronę internetową gdzie na stronie głównej były by zdjęcia użytkowników w postaci galerii w javascript.(galeria to nie problem). Problem rozpoczyna się na samym początku w php. Chciał bym bym, by każda osoba która jest zarejestrowana w serwisie mogła dodawać zdjęcia (1 na dzień) i te zdjęcia były by przenoszone do zakładki (no np. poczekalnia/archiwum lub ostatnio dodane zdj. / to nie ma znaczenia). następnie wszyscy zalogowani użytkownicy mogli by głosować na te zdjęcia i na końcu Ja, lub inny moderator mógł by poprzez wcisniecie przycisku (np. dodaj) wrzucic dane zdjęcie na tzw. główną czyli do galerii javascript, gdzie wszyscy mogli by oglądać najlepsze zdjęcia (oczywiscie zdjęcia które trafiaja do np. poczekalni były wswietlane normalnie, jedno pod drugim. hmm może prościej będzie jeśli powiem coś na wzór ustawiania zdjęc na stronie demotywatory.pl tylko że obrazki oczywiście bez podpisów gdyż to nie ma być nic związanego z demotami, oraz dzialanie tez nie bedzie miec nic z tym wspolnego.)
Czy stworzenie czegoś takiego jest trudne? tzn dla mnie jest raczej nie osiągalne, lecz czy ktoś był by w stanie napisać mi taki skrypt/skrypty za darmo? czy może są to już jakieś bardzo zaawansowane sprawy w "pehapie";>?
Czy może pan by mi doradził gdzie coś takiego moge znaleźć, po prostu potrzebuje jakiejkolwiek pomocy, bede wdzieczny za każda pomoc.
No i jeszcze jedno pytanie, czy tworzenie galerii w javascript jest dobrym pomyslem? czy to bardziej obciaza serwer niż jak by było coś na wzór strony z demotywatorami ? czyli bez galerii, po prostu zdjęcia jedno pod drugim w okreslonej odleglosci od siebie.
Skrypt na strone
Re: Skrypt na strone
Witam,
Trudne to pojęcie względne, z mojej strony mogę powiedzieć tyle, że jest to proste, aczkolwiek czasochłonne.
Na 99% nikt nie napisze takiego skryptu za darmo
Nie trzeba znać niczego zaawansowanego z PHP, aby to zrobić. Trzeba tylko uwierzyć w siebie.
Przy większych projektach warto sobie rozdzielić pracę na wiele części. Zabrać kartkę papieru i rozrysować sobie całą sytuację. Jeśli oglądnął Pan kursy to ma Pan na pewno wystarczające wiadomości do zrobienia tego co Pan określił. Możliwe, że nie zdaje sobie Pan z tego sprawę, proszę jednak pamiętać o tym, że jeżeli chce się być programistą to trzeba być pewnym siebie i nie podchodzić do problemu na start: "nie dam rady".
Więcej o tym: Jak dać sobie radę? i tu: Jak być pewnym siebie?
Aby rozwiązać problem wystarczy zacząć pisać i próbować, bez prób na pewno nic z tego nie wyjdzie, bo jak może wyjść coś z nicości?
Nie jestem w stanie więcej pomóc dopóki Pan sam nie wniesie w projekt coś od siebie.
Pozdrawiam
Trudne to pojęcie względne, z mojej strony mogę powiedzieć tyle, że jest to proste, aczkolwiek czasochłonne.
Na 99% nikt nie napisze takiego skryptu za darmo
Nie trzeba znać niczego zaawansowanego z PHP, aby to zrobić. Trzeba tylko uwierzyć w siebie.
JavaScript to język skryptowy działający po stronie przeglądarki (obciąża komputer użytkownika strony), JavaScript nie obciąża serwera, jedyny moment w którym JavaScript obciąży serwer to pobranie samego pliku .js lub podczas korzystania z obiektu AJAX.shinakol napisał(a):No i jeszcze jedno pytanie, czy tworzenie galerii w javascript jest dobrym pomyslem? czy to bardziej obciaza serwer niż jak by było coś na wzór strony z demotywatorami ? czyli bez galerii, po prostu zdjęcia jedno pod drugim w okreslonej odleglosci od siebie.
Przy większych projektach warto sobie rozdzielić pracę na wiele części. Zabrać kartkę papieru i rozrysować sobie całą sytuację. Jeśli oglądnął Pan kursy to ma Pan na pewno wystarczające wiadomości do zrobienia tego co Pan określił. Możliwe, że nie zdaje sobie Pan z tego sprawę, proszę jednak pamiętać o tym, że jeżeli chce się być programistą to trzeba być pewnym siebie i nie podchodzić do problemu na start: "nie dam rady".
Więcej o tym: Jak dać sobie radę? i tu: Jak być pewnym siebie?
Aby rozwiązać problem wystarczy zacząć pisać i próbować, bez prób na pewno nic z tego nie wyjdzie, bo jak może wyjść coś z nicości?
Nie jestem w stanie więcej pomóc dopóki Pan sam nie wniesie w projekt coś od siebie.
Pozdrawiam
No dobrze, dziękuję. powtórzę kursy i zabiorę się wkrótce do pracy. Mam nadzieję że nie będzie to takie trudne.
Samo oglądanie nie da super zadowalających efektów - trzeba przede wszystkim pisać i trenować to co się poznało. Jeśli miałbym zasugerować metodę nauki, to po oglądnięciu jakiejkolwiek lekcji z video kursu, wystarczy powtórzyć 100% jakiegoś programu samemu bez żadnego podglądania - jeśli się to uda - można wtedy stwierdzić, że ten aspekt jest znany i potrafi się go zastosować w praktyce. Dodatkowo można spróbować napisać coś od siebie.shinakol napisał(a):No dobrze, dziękuję. powtórzę kursy i zabiorę się wkrótce do pracy. Mam nadzieję że nie będzie to takie trudne.
Aby być programistą trzeba pisać i pisać i jeszcze raz pisać. Trening czyni mistrza

Tak zrobię:)