Tak jak w temacie -
http://strona-testowa-bielu000.cba.pl/
Aby menu działało popranie, musiałem elementom z menu nadać pozycję absolute przez co wyświetlają się one jeden na drugim, a nie obok siebie, jak można to rozwiązać?
Pozycja absolute elementu przeszkadza w jego wyświetlaniu.
Re: Pozycja absolute elementu przeszkadza w jego wyświetlani
Nie nadawać position absolute 
Pokaż jak to wygląda bez absolute i co się dzieje.

Pokaż jak to wygląda bez absolute i co się dzieje.
Jeszcze gorzej ;p Już nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Chyba będę próbował to całkowicie przebudować.
Próbowałem jeszcze każdej pozycji z menu nadać float: left. Owszem wyświetlało je obok siebie, ale o ustawieniu tego nie było mowy.
Bo tutaj główny problem wg mnie leży w tym, że odnośnik ma wysokość 23px, a po najechaniu zwiększa się do 46px, ale ta odległość dodaje się jakby do dołu, a gdyby się dodawała do góry tak, że odnośnik jakby podnosił się, to nie byłoby problemu. Tylko jak takie coś zrobić?
Przyszedł mi taki pomysł do głowy, spróbuję pokrótce opisać
Jest to wykonalne? Mam na myśli głównie to, żeby skrypt w javascripcie zabierał te 20px z parametru top tylko jednemu elementowi. Można byłoby to zrobić, nadając każdemu elementowi osobną klasę, ale wydaje mi się, że można nadać im taką samą ale JS i tak jakoś to sobie sam wyciągnie. Coś mi tam świta, ale JS nie przerabiałem dokładnie (a w zasadzie tylko tak pobieżnie) więc nie do końca wiem, od czego się za to zabrać.
</główny>
Próbowałem jeszcze każdej pozycji z menu nadać float: left. Owszem wyświetlało je obok siebie, ale o ustawieniu tego nie było mowy.
Bo tutaj główny problem wg mnie leży w tym, że odnośnik ma wysokość 23px, a po najechaniu zwiększa się do 46px, ale ta odległość dodaje się jakby do dołu, a gdyby się dodawała do góry tak, że odnośnik jakby podnosił się, to nie byłoby problemu. Tylko jak takie coś zrobić?
Przyszedł mi taki pomysł do głowy, spróbuję pokrótce opisać
Code: Zaznacz cały
<div id="główny"> [i]nadać mu pozycję absolute[/i]
<div id="menu"> [i]nadać pozycję absolute, i ustwić, żeby był na samym dole poprzedniego kontenera[/i]
<div class="pozycja_menu">[i]również nadać jej pozycję absolute i ustawić tak aby była na dole poprzedniego kontenera, ale ustawiając tylko parametr top, bez left, ustawić float: left
i tutaj za pomocą javascriptu, w momencie najechania, podmieniać grafikę łącza (pierwotny obrazek ma 23px, "hoverowy" 46px) i automatycznie zmniejszając parametr top o 20px, ale tylko jednego elementu z menu [/i]
</div>
</div>
</główny>
Niby zrobiłem, tak jak pisałem, problem w tym, że jeśli na stronie załaduje się ta reklama u góry rozpieprza mi wszystko..
Strona i tak będzie postawiona na płatnym serwerze, więc może nie będzie problemu.
//Edit
Pod tym linkiem działa, dość dobrze http://test-bielu000.prv.pl/
Sprawdzałem, na Chrome, IE, FF, Operze.
Strona i tak będzie postawiona na płatnym serwerze, więc może nie będzie problemu.
//Edit
Pod tym linkiem działa, dość dobrze http://test-bielu000.prv.pl/
Sprawdzałem, na Chrome, IE, FF, Operze.
Musisz powiedzieć jakie jest założenie działa "dobrze", nie jestem wstanie stwierdzić, czy to co teraz jest dobrze czy źle.
Powiem tak - u mnie toretycznie działa to tak, że buttony ustawione są zaraz nad tym dużym banerem, po najechaniu dany button jest podnoszony do góry i podmieniana jest jego grafika (fakt troche przestarzała metoda, teraz to już można w css zrobić). Problem pojawia się gdy ktoś zmniejsza okno przeglądarki bo wtedy buttony wyświetlają się jeden pod drugim. Jak to wygląda u Pana Panie Arkadiuszu i ewentualnie co tutaj zmienić? Jestem gotów przerobić to całe menu byle tylko działało poprawnie.
Żeby po zmianie rozdzielczości floating nie sprawiał, że elementy przechodzą do następnego wiersza nadaj na wyżej położonym elemencie STAŁĄ wartość dla width (szerokość).