2 Obrazki w jednym Div

Wszystko o tworzeniu stron w języku X(HTML) i CSS
Lenson
Bywalec
Bywalec

2 Obrazki w jednym Div

Post przez Lenson »

A ja mam pytanko czysto teoretyczne ponieważ pamiętam że kiedyś borykałem się z tym problemem.

Czy istnieje możliwość umieszczenia 2 obrazków w jednym div-ie ?

Tak np że jeden miał by wysokość 400px od góry , a drugi zaczynał by się od bottom tego pierwszego do samego końca strony ? czy jest konieczność tworzenia do tego dwóch div ?
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: 2 Obrazki w jednym Div

Post przez Morfidon »

W divie możesz umieścić ile chcesz elementów. Div z ang. division jest to po prostu podzielenie strony i (domyślnie) zapełnienie w całej szerokości tego pustego podzielonego obszaru oraz wysokości do takiego poziomu jak wysokie są elementy w divie. Można zmienić domyślne zachowanie przy pomocy CSS.

Żeby to sprawdzić wystarczy stworzyć <div> </div>, a następnie nadać mu border: 1px solid black;
Lenson
Bywalec
Bywalec

Post przez Lenson »

hmm , ale chodzi mi o to , ze np w jednym divie uzyl bym 2x polecenia background-image
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Do jednego elementu możesz dać tylko jeden background-image, jeżeli chcesz kilka background-image to wrzuć do głównego diva, dwa nowe divy, nadaj im szerokość i wysokość oraz background-image.
Lenson
Bywalec
Bywalec

Post przez Lenson »

A jakie by pan proponował rozwiązanie takiej sprawy

Mam jeden główny div w ktorym umieszczam tekst
<div id="kontener"></div>

Ktory ma pozycje relatywna

Potem w nim chcem umiescic 4 moduly
ktore pozycjonowalem pozycja absolutna

a teraz chcem umiescic text box w tych modulach , i chcem aby one byly pozycjonowane wzgledem tych modulow
i w jaki sposob mam to zrobic jezeli juz te moduly sa pozycjonowane na pozycje absolutna , a zeby pozycjonowac tekst wzgledem nich musial bym uzyc pozycj relatywnej
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Jeżeli pozycjonujesz coś absolutnie np. diva, to jeśli div ma jakieś elementy w sobie np. tekst, to ten zewnętrzny div posiadający tekst, który jest pozycjonowany absolutnie "pociągnie" za sobą tekst.
Lenson
Bywalec
Bywalec

Post przez Lenson »

To wtedy bede musial duzo wieksze odstepy robic , bo bedzie mi ciagnelo od tego diva wyzej postawionego :/
Post Reply