Java Podstawy - pytanie

Dyskusje na temat Javy.
adamos

Java Podstawy - pytanie

Post przez adamos »

Kupiłem Kurs Java Podstawy. Jakie programy pisać dla ćwiczeń i treningu? Mogę prosić o przykłady? Coś w stylu tej butelki ale również inne
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Java Podstawy - pytanie

Post przez Morfidon »

Po każdej lekcji warto napisać samemu dla siebie wszystkie informacje zawarte w lekcji, bez zaglądania do niej - daje to takie utwierdzenie poznanej wiedzy dla naszego umysłu.

Jako treningowe lekcje traktuje następne kursy Javy, czyli pisanie aplikacji, bawienie się plikami etc. Tam można zobaczyć prawdziwy sens użycia tego wszystkiego. Może Pan spróbować napisać klasy poświęcone obliczaniu pól powierzchni oraz obwodu, czyli klasy Figura, Trójkąt, Prostokąt, Koło, zrobić w nich zabezpieczenia, aby ktoś nie mógł podać wartości ujemnych etc.

Jednak najlepiej ćwiczy się na przykładach mających większy sens, czyli np. aplikacje.
Majk
Nowicjusz

Post przez Majk »

Witam jestem na "etapie" 3 plytki strumienie (gratuluje swietna praca ) i chcialbym sprobowac zrobic cos takiego zeby miec prg ktory laczy sie z baza na serwerze np home i mogby wykonywac operacje na tych danych

i teraz pytanie jaka ksiazke bycie proponowali zeby wejsc w ten temat.
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Nie czytałem żadnej książki poświęconej bazom danych z zakresu Javy, można poszukać w internecie; jest na ten temat dużo informacji, temat zwie się JDBC. Niestety na razie nie stworzyłem kursu na temat baz danych, ale kiedyś myślę, że się pojawi ;)

Pozdrawiam
Wizja
Początkujący
Początkujący

Post przez Wizja »

Moglby ktos mi powiedziec jak w javie zrobic wczytywanie danych mianowicie chce zeby wyskoczyl komunikat zeby podac wartosc a i b i obliczylo mi sume tych wartosci . Nie chce zeby mi liczylo poprzez wpisanie w programie tylko po uruchumieniu wpisanie wartoci. Pewnie to jest banalne ale ucze sie javy wiecprosze o wyrozumienie.
MonteChristo
Nowicjusz

Post przez MonteChristo »

Jak chcesz to zobacz tutaj----> http://www.sendspace.com/file/223ncz mój programik liczący deltę
Jeżeli chcesz zobaczyć jak się robi prosty kalkulator (+/-) to od czego masz tutoriale i wujka google + kuzyna youtube?

Oto tutorial video z yb jak zrobić kalkulator w postaci aplikacji okienkowej
http://www.youtube.com/watch?v=LFr06ZKIpSM
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Jemu chodziło o wczytywanie danych w konsoli, tak jak to się robi przy pomocy "cin" w c++. W Javie korzysta się do tego z klasy Scanner.
W Video Kursie Java Tworzenie Aplikacji, pokazuje wiele razy jak wczytywać dane od użytkownika przy pomocy różnych dialogów i robi się to poza konsolą.
Lenson
Bywalec
Bywalec

Post przez Lenson »

A mnie się wydaje że chce żeby mu wyskoczyło okienko , takie jak np wyskakuje podczas gdy wchodzimy w nową przeglądarke i pyta nas czy ma byc twoją główną ;] z tym że ma posiadac editboxa ;pp
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Takie coś jest omawiane w Video Kursie java tworzenie aplikacji, pisałem z nim na priv i chodziło o konsolę ;)
Lenson
Bywalec
Bywalec

Post przez Lenson »

Acha Oki ^^ To cofam :p
Post Reply