Jak zrobić dobrą podstronę z edycją w sql ?

Tutaj dyskutujemy o PHP oraz zgłaszamy i rozwiązujemy problemy dotyczące tego języka.
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Jak zrobić dobrą podstronę z edycją w sql ?

Post przez bielu000 »

Witam
Mam pytanie jak zrobić tak, aby treść strony wczytywała się z bazy sql ?
Już kiedyś coś takiego zrobiłem, że było tak że każda podstrona miała swój plik i po kliknięciu na odnośnik
<index.php?akcja=nazwa-podstrony

otwierało ten plik i wczytywało z sql, zrobiłem tak żeby edycja podstrony mogła być za pomocą sql.
Ale...
Jest jeden problem bo użytkownik mógł z PA po prostu budować cały szkielet strony tzn pisał w polu formularza co chciał, a ja chciałbym aby mógł modyfikować tylko wybrane elementy.
Krótki wyjaśnienie.
Mamy podstronę "kadra nauczycielska" i chce, aby koleś mógł zmienić tylko imiona i nazwiska nauczycieli, a nie cały szkielet. Jak temu zaradzić ?
P.s. pewnie troszkę to skomplikowanie napisałem, ale trochę trudno to wyjaśnić, mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi :)
Pozdrawiam.
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Jak zrobić dobrą podstronę z edycją w sql ?

Post przez Morfidon »

Witam,

Mam nadzieję, że zrozumiałem pytanie...

Aby treść wczytywała się z bazy danych wystarczy pobrać akcję, następnie znaleźć przypisaną akcję do tekstu w bazie danych po czym wystarczy pobrać tylko tekst.

Jeżeli chce się ograniczyć tekst w zależności od osoby wizytującej panel administracyjny, prawdopodobnie jedynym wyjściem byłoby stworzenie praw użytkownika. W zależności od praw, użytkownikowi wyświetliłby się tylko odpowiedni kawałek. Po czym przez odpowiednią funkcję można sprawić, aby to co napisał użytkownik łączyło się z całością.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie funkcji z jQuery, które łatwo pozwalają wybrać odpowiednie elementy z drzewa strony. Można by wtedy wybrać tylko imiona i nazwiska, jeżeli miałyby wokół siebie wyróżniające się tagi z odpowiednimi klasami / identyfikatorami. Po edycji, można by także w łatwy sposób połączyć nowy kod ze starym kodem.

W prostej wersji można stworzyć specjalne formularze do edycji wybranych elementów np. zmieniania imion i nazwisk nauczycieli.

Pozdrawiam serdecznie,

Arkadiusz Włodarczyk
Post Reply