Programy Przykładowe

Dyskusje na temat Javy.
Soulkan
Nowicjusz

Programy Przykładowe

Post przez Soulkan »

Witam Panie Arkadiuszu

Mam na imię Łukasz i chciałbym z góry serdecznie podziękować za Pana kurs Javy który miałem okazje zobaczyć.
Chciałbym zaznaczyć, iż jestem początkującym programistą i kurs bardzo utrwalił mi spojrzenie na niektóre problemy, związane z Javą z którymi się borykałem.

Jedyne czego mi brakowało mimo zamieszczonych skryptów, to paru przykładowych ćwiczeń do samodzielnego rozwiązania.

Kilka dni po obejrzeniu kursu dostałem zadanie do rozwiązania, z politechniki Wrocławskiej, w którym był do uzupełnienia kod programu w Javie.
Oglądając zadanie stwierdziłem, że mam czarną pustkę w głowie. :))) Wykonując jakiś projekt od początku nie mam problemu, jednak jeśli coś jest do uzupełnienia staje jak wryty :))

Tak więc chciałbym serdecznie prosić w swoim imieniu o parę przykładów do samodzielnego rozwiązania i najlepiej screen z samym wynikiem programu.

P.S. Czasem to się Pan potrafi zakręcić w swoich wypowiedziach :lol: to naprawdę poprawia humor podczas słuchania

Zachęcam również wszystkich do zamieszczania treści przykładowych programów do wykonania na forum. W końcu praktyka to podstawa :))

Pozdrawiam
Łukasz
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Programy Przykładowe

Post przez Morfidon »

Witam,

Cieszę się, że kursy Panu pomogły :-)

Hmmm szczerze powiedziawszy to nie lubię działać jak nauczyciele i zadawać zadania domowe ;) W 1 części Javy jest głównie teoria, czasami pokazuje przykładowe programy. W następnych kursach teoretycznie zaczyna się już głównie praktyka z dodatkiem teorii. Wolę pokazywać praktyczne przykłady takie jak tworzenie aplikacji i na tym ćwiczyć, niż wymyślone nie wiadomo skąd przykłady bez żadnego sensu i składu ;)

Ogólnie, to po każdej lekcji, którą przedstawię powinno się wyłączyć filmik i spróbować od zera samemu napisać cały program przedstawiony w lekcji lub też przemyśleć przedstawione zagadnienie - jest to najczęściej wystarczający trening. Bez podjęcia próby napisania programu samemu, nie utrwala się poznanej wiedzy przez co szybko to co się poznało może się dziwnie ulotnić ;)
Soulkan napisał(a): Kilka dni po obejrzeniu kursu dostałem zadanie do rozwiązania, z politechniki Wrocławskiej, w którym był do uzupełnienia kod programu w Javie.
Oglądając zadanie stwierdziłem, że mam czarną pustkę w głowie. :))) Wykonując jakiś projekt od początku nie mam problemu, jednak jeśli coś jest do uzupełnienia staje jak wryty :))
Proszę się tym nie martwić - to znaczy, że ma Pan zdolności twórcze, a to jest zwykle trudniejsze do opanowania. Uzupełnianie czyjegoś kodu jest o tyle trudne, że trzeba się wcielić w myślenie innego programisty, a proszę mi uwierzyć, że każdy ma prawie inne :P W sumie z tego powodu powstają różne biblioteki, różne języki programowania bo po prostu większość programistów uważa : " moje jest lepsze, niż Twoje" lub "ja bym to lepiej napisał" lub "ale masz nieczytelny kod", a żeby pokazać, że mają rację no to muszą nad tym popracować. W skrócie powiedziawszy, programiści mają różne gusta :> W pewnym sensie nakręca to rozwój :-) Są też tacy co się ze wszystkim zgadzają, no ale w programowaniu są potrzebni tak samo twórcy jak i tzw. klepacze :-)

Pozdrawiam serdecznie,

Arkadiusz
Post Reply