Zabezpieczenie strony

Wszystko o tworzeniu stron w języku X(HTML) i CSS
Kuba

Zabezpieczenie strony

Post przez Kuba »

Witam,
mam problemik z czymś takim:
Mam stronę na serwerze(w firmie hostingowej-płatny). Dostęp do strony jest oparty na rejestracji/logowaniu. Główna strona i kilka podstron nie wymaga statusu "zalogowanego" aby je przeglądać. I teraz chcę zrobić coś takiego:
Po wejściu na stronę pokazać się ma okienko do podania hasła i loginu aby przejść dalej (nawet na główną stronę) inaczej wyskoczyć ma komunikat serwera (Nie masz uprawnień do wyświetlania tej strony).
coś jak tutaj:
Obrazek
Chcę wrzucić stronę na serwer, ale jeszcze powiedzmy beta-niedopracowaną, i tylko ja mam mieć do niej dostęp po podaniu hasła, a później jak skończę to w łatwy sposób chcę wyłączyć konieczność podania loginu/hasła i strona będzie oparta na już wrzuconym systemie rejestracji/logowania. Generalnie to ma być takie zabezpieczenie aby nikt mi nie podglądał strony póki na to nie pozwolę :)

Potrzebuję "namiarów" na funkcje które to realizują, wygoogluję sobie jak to się robi, ale muszę mieć jakiś punkt zaczepienia :)
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Zabezpieczenie strony

Post przez Morfidon »

Witam,

http://blog.rabinek.pl/2006/07/15/katalog-z-haslem/ - tu masz chyba odpowiedź na Twoje pytanie. Ale ogólnie jak się testuje stronę to lepiej jeśli robisz to na własnym wirtualnym serwerze np. przy pomocy "krasnala" ;)

Pozdrawiam,

Arkadiusz
Post Reply