Mam dwie listy obiektów:
"Zlecenia" i "pozycje zleceń". Powiązane polem Id "Zlecenia" relacją jeden do wielu.
Mam kolekcję ObservableCollection, która składa się z "pozycji zleceń". Przypiąłem ją jako CollectionViewSource do ListCollectionView zadeklarowaną w xaml-u.
Dodane jest grupowanie po nadrzędnym obiekcie w stosunku do "pozycji zleceń":
MyCollectionView.GroupDescriptions.Add(new PropertyGroupDescription("Zlecenie"))
To wszystko podbindowane jest pod DataGrida i działa. Z tym, że jak grupowanie jest jak wyżej, pokazana jest lista obiektów w nagłówku grupy. I to rozumiem bo podbindowane jest tak:
<StackPanel>
<TextBlock Text="{Binding Name}" />
</StackPanel>
Jeżeli dam grupowanie w poniższy sposób:
MyCollectionView.GroupDescriptions.Add(new PropertyGroupDescription("Zlecenie.Id"))
To w nagłówku grupy mam ID zlecenia, a po rozwinięciu "pozycje zlecenia". I to wszystko jest ok.
Tylko jak do diaska mam pogrupować całość na przykład po ID, a w nagłówku grupy dać na przykład nazwę zlecenia, numer telefonu zleceniodawcy i inne pola, które w liście obiektów "Zlecenie" są dostępne. Stosować konwertery, czy są jakieś prostsze odwołania?
W końcu jak dam to pierwsze grupowanie to mam rozwijalną listę pogrupowaną wg obiektów "Zlecenie" z listą "pozycji zleceń. Czyli teoretycznie powinienem móc się do tych obiektów jakoś odwołać.
XAML - ListCollectionView- mapowanie dodatkowych kolumn grup
Re: XAML - ListCollectionView- mapowanie dodatkowych kolumn
Hej,
Mógłbyś podesłać kody źródłowe (projekt), żebym mógł to przetestować?
Pozdrawiam,
Arkadiusz
Mógłbyś podesłać kody źródłowe (projekt), żebym mógł to przetestować?
Pozdrawiam,
Arkadiusz