Jestem na świeżo po kursie C#, a właściwie przy jedgo końcowych lekcjach. Po tytułach sądząc ten temat nie będzie poruszony, więc pozwoliłem sobie zadać pytanie.
Mam małą aplikację na formsach, którą po zainspirowaniu kursem chcę powoli przerabiać na WPF. Mam wygenerowany model Entity Framework do bazy na MS SQL. Mogę tworzyć listy obiektów List of T. Mogę też je bindować do DataGrit itd.. Nawet działa i sortuje.
Na stronach Microsoft wyczytałem, że generalnie do poprawnej pracy z DataGrid należy stosować ObservableCollection - https://msdn.microsoft.com/pl-pl/librar ... .110).aspx Chodzi o grupowanie, filtrowanie no i sortowanie też.
Problem mam w tym, że należy utworzyć klasę, która dziedziczy po ObservableCollection. I to nawet mi się udało z bindowaniem włącznie. Tylko jak mam dodać tam listę obiektów z tabel, a właściwie z Entity Framework? Zawsze tworzyłem listę, którą po prostu dodawałem jako źródło w forlsach. Teraz konstruktorem mogę przekazać model, a tam za pomocą dajmy na to Linq wyciągnąć listę. Ale jak się do tego z xamla odwołać.
Mam nadzieję, że w miarę czytelnie sformułowałem pytanie, bo jestem zupełnym samoukiem. No może kursy video robiłem