Testowanie stron w przeglądarkach

Tu dyskutujemy i rozwiązujemy problemy związane z innymi językami programowania.
mario88
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Testowanie stron w przeglądarkach

Post przez mario88 »

Witam,
chciałbym się zorientować jak wygląda teraz właściwe testowanie stron w przeglądarkach pod Windowsem.
W jakich trzeba testować?
W Safari chyba już nie bo ostatnia aktualizacja tej przeglądarki pod Windows została wypuszczona w maju 2012 wiec chyba nie ma sensu?
Chrome i Opera działają na tym samym silniku więc warto oddzielnie testować na obydwu czy wystarczy na samym Chrome?
Pod Firefox wiadomo że należy testować bo jest na innym silniku niż dwie wyżej wymienione.
A jak jest z IE? Jeżeli mam aktualny system to mam wersję 11 IE. Jak w takim razie sprawdzać działanie od wersji 8 do 11?
Jak profesjonaliści do tego tematu podchodzą?
Na tutorialach prezentowanych na Mac, jeżeli ktoś coś pokazuję to widzę tylko Chrome i żadnej innej. Jak na Macu testują strony pod IE?
;)
Pozdrawiam
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Testowanie stron w przeglądarkach

Post przez Morfidon »

Hej,

IE ma tryb dewelopera (skrót F12), przechodzisz do zakładki Emulacji (ostatniej - CTRL +8) i tam masz pole wyboru z którego wybierasz tryb dokumentu przez co możesz zobaczyć jak zachowywałaby się Twoja strona w starszych IE. Możesz również skorzystać z programu IEtester.

Zgodnie z:
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_explorer.asp

nie musisz już się przejmować IE 6.

IE7 i 8 teoretycznie również nie musisz się przejmować, jeśli są to funkcjonalności typu "uprzejmość" dla użytkownika końcowego tzn. np. możliwość przescrollowania do góry strony, gdy user zjedzie do dołu specjalnym przyciskiem etc.

Możesz zawsze zaprogramować to tak, żeby współpracowało ze starszymi IE, ale w takim wypadku nasuwa się pytanie po co? ;-) Jeśli jednak użytkownik przez to nie da rady złożyć zamówienia to wtedy rzeczywiście można pomyśleć nad rozwiązaniem.

Korzystaj z witryny caniuse.com jeśli chcesz sprawdzić czy coś jest wspierane w starszych przeglądarkach i na tej podstawie decyduj, czy chcesz coś wspierać, czy tez może już można z danej funkcjonalności już korzystać.

Pozdrawiam :)
mario88
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez mario88 »

Ok, dzięki ;)
mario88
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez mario88 »

A jeśli chodzi o ten tryb developera ogólnie, jeżeli wciskam F12 w Firefox, Chrome to to też się nazywa "tryb developera" czy "konsola"?
I jeszcze mnie ciekawi czy ten tryb jest różny między przeglądarkami, czy zawiera te same funkcję. Pytam bo większość korzysta z chrome a ja jestem przyzwyczajony do firefoksa i nie chciałbym czegoś pominąć. :)
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Jest różny pomiędzy wszystkimi przeglądarkami - w końcu to ich narzędzia :-)

CTRL + SHIFT + J najczęściej skrót do narzędzia w innych przeglądarkach. Do firefox możesz ściągnąć firebug.
mario88
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez mario88 »

A testowałeś może Firefox Developer Edition? :)
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Nie :-) Fajna sprawa - dzięki za info :)
mario88
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez mario88 »

Ja miałem ją wcześniej i chciałem się na tą wersje przerzucić ale nie wiadomo czemu filmy na youtube nie działały ale może już teraz to naprawili.
mario88
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez mario88 »

Zainstalowałem sobie właśnie tą przeglądarkę i nie działają mi filmiki na youtube. Wiesz może co może być nie tak? U Ciebie działa? U mnie jest aby tak że jak najadę na pasek postępu wideo to pokazuję mi miniaturkę filmu ale samego filmu nie pokazuje, dźwięk z filmiku jest.
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Działają mi filmiki, niestety nie wiem co jest powodem :(
Post Reply