Malutki problem z logowaniem - prośba o przypomnienie

Tutaj dyskutujemy o PHP oraz zgłaszamy i rozwiązujemy problemy dotyczące tego języka.
seeker
Początkujący
Początkujący

Malutki problem z logowaniem - prośba o przypomnienie

Post przez seeker »

Cześć. Generalnie wydaje mi się, że to o co pytam było gdzieś tłumaczone (w którejś lekcji), ale kompletnie nie mogę znaleźć gdzie i będę wdzięczny za wskazanie :) Otóż kwestia jest następująca: robię sobie klasyczny panel logowania z sesjami i tak dalej, dajmy na to w bocznym sidebarze na stronie. Jeśli sesja jest ustawiona na 0, powinien się wyświetlać tam panel logowania, jeśli na 1, to dane użytkownika. Kiedy użytkownik się loguje, przenosi go na stronę "Gratulacje, zalogowałeś się pomyślnie". Jednak na sidebarze z boku (który jest cały czas widoczny) dalej widnieją inputy panelu logowania i dopiero do odświeżeniu zamienia się on na to, co powinno być (dane użytkownika). Pytanie: skąd się bierze to opóźnienie i co zrobić, żeby go nie było?

Generalnie algorytm jest taki:

if($_SESSION['logged'] == 0)
{
i w tym miejscu mamy logowanie. Użytkownik wypełnia formularz i klika wyślij, akcja przechodzi do kolejnej strony, która jest includowana w ciele całej strony. W tym momencie ustawiam $_SESSION['logged'] == 1, jednak w tym miejscu nie przechodzi jeszcze do else, ale zostaje przy $_SESSION['logged'] == 0 i dopiero po odświeżeniu (kolejnym) zapamietuje, że $_SESSION['logged'] == 1, co daje nam zawartość else. Ja zrobić, żeby ta sesja została ustawiona, czy ja wiem, wcześniej, zanim wywoła się instrukcja warunkowa?
seeker
Początkujący
Początkujący

Re: Malutki problem z logowaniem - prośba o przypomnienie

Post przez seeker »

Pytanie nieaktualne, uporałem się z problemem przenosząc kod w inne miejsce, niestety nie mogę już usunąć posta.
Post Reply