Witam:)
To mój pierwszy post na tym forum tak więc wypadało by się przedstawić, mam na imię Mikołaj. Podjąłem się napisania aplikacji w javie i mam mnóstwo pytań...ale w tym wątku chciał bym poruszyć konkretną tematykę...programowania sieciowego w javie.
Moja aplikacja składa się z kilku okienek, które obsługują różne funkcje sieci komputerowej.
Opiszę każde okienko i funkcje jakie powinna spełniać a na końcu skonkretyzuje pytania.
Pierwsza zakładka:
stan połączenia- sprawdza czy kabel sieciowy jest podłączony, identyfikuje sieć lub nie(komunikat sieć niezidentyfikowana)
sprawdza metodę połączenia- statycznie lub DHCP
sprawdza przydzielony adres ipv4
sprawdza przydzielony adres bramy(gateway)
sprawdza serwer DHCP
sprawdza serwer DNS
sprawdza MAC Address karty sieciowej
Możliwość klonowania adresu MAC
Możliwość zmiany metody adresów IP statycznie(wpisanie adresów i przypisanie karcie sieciowej) i odwrotnie na DHCP
Możliwość zmiany trybu pracy karty sieciowej(np. 100Mb full duplex, 10 MB Half duplex itd.)
Możliwość wybory karty sieciowej którą konfigurujemy i wyświetlamy dane z dostępnych na danym komputerze
(czyli wszystkie funkcje jakie mamy dostępne w windowsie w połączeniach sieciowych)
Druga zakładka:
funkcja wyświetlająca tablice ARP
identyczna z poleceniem ( arp -a ) w konsoli windowsa
Trzecia zakładka:
Ona będzie odpowiedzialna za skanowanie sieci WLAN i wypisanie informacji takich jak:
SSID urządzeń dostępnych w okolicy
moc sygnału w db, % lub jakiejkolwiek jednostce
metoda szyfrowania jakie stosuje dany access point (WPA, WPA2, WEP...)
Tryb w jakim działa ( B, G, N)
Kanał w jakim nadaje(1, 2, 3, 4....., 13) każdy z nich działa w określonej częstotliwości
Czwarta zakładka:
Skanowanie sieci lokalnej...
Czyli skanowanie zakresu adresów IP np. 192.168.0.1-192.168.0.255
i wypisanie hostów które są aktywne w sieci lokalnej. Będzie to bardzo podobne do piątej zakładki którą zaraz opiszę i myślę że obie będą miały wiele wspólnego
Piąta zakładka:
polecenie PING
czyli nic innego jak to samo co ping w konsoli windowsa( np. ping wp.pl )
i wypisanie odpowiedzi czy host odpowiada, czas odpowiedzi itd.
Szósta zakładka:
polecenie TRACERT
podobnie jak ping....natomiast w konsoli wpisując ( tracert wp.pl ) otrzymujemy wyniki z poszczególnych "kroków" jakie pokonuje nasz pakiet.
To tyle...mam już zrobiony interface aplikacji i utworzoną "klikologie" teraz czas na oprogramowanie funkcjonalności tego wszystkiego...i stąd moje pytania.
Czy w javie jestem w stanie to wszystko zrobić? czy musiał bym może sięgnąć po język niższego poziomu? lub jakikolwiek inny?
Googlowałem już prze dużo i mnóstwo rozwiązań znalazłem na różne moje problemy, klika z nich są dla mnie zrozumiałe i satysfakcjonujące natomiast ciężko mi znaleźć...hmm...takiej kompleksowej odpowiedzi adekwatnej do sytuacji (aplikacji) którą tworzę. Absolutnie nie oczekuję gotowych kodów ani nic takiego..proszę bardzo o porady, linki, książki gdzie będę mógł znaleźć odpowiedź na moje problemy lub jeśli jest tu ktoś znający zagadnienie programowania sieciowego proszę o pomoc. Pozdrawiam:)