Dodawanie obrazka na serwer
-
- Zaawansowany
Dodawanie obrazka na serwer
Jest gdzieś w PHP przykład, który omawiasz dodawanie obrazka na serwer? Coś pamiętam, że chyab było z tym związane ale co to nie wiem. Tworzę własny CMS i chciałbym dodawać własne obrazki na serwer do pewnych katalogów, kategorycznie.
Zawsze walcz do końca i nigdy się nie poddawaj!
Re: Dodawanie obrazka na serwer
Tak jest poświęcona temu cała lekcja 23 w kursie PHP.
W kursie html 5 rozwijamy ten skrypt o możliwość przeniesienia pliku z pulpitu i od razu zuploadowanie na serwer. (lekcja 11 i 12)
W kursie html 5 rozwijamy ten skrypt o możliwość przeniesienia pliku z pulpitu i od razu zuploadowanie na serwer. (lekcja 11 i 12)
-
- Zaawansowany
Czy usuwanie obrazka z serwera za pomocą funkcji istnieje? Generalnie jeszcze nic nie patrzyłem w necie itd., wszystko co mi się nasuwa na myśl lub jakieś pomysły to tutaj najpierw piszę. No tworzę CMS gdzie będą dodawane obrazki, ale także będę chciał je usuwac oczywiście. 

-
- Zaawansowany
Dzięki wielkie. Będę to dzisiaj testował.
-
- Zaawansowany
Jest możliwość przechwycenia po stronie PHP wielkości rozmiaru obrazka? Chodzi mi o width i height w px.
Chcę zrobić coś takiego, aby wyświetlać zdjęcie np. usera jakoś proporcjonalnie lun w stałej szerokości bo ustawianie width: 100% nie wiem czy jest dobrym wyjściem.
Chcę zrobić coś takiego, aby wyświetlać zdjęcie np. usera jakoś proporcjonalnie lun w stałej szerokości bo ustawianie width: 100% nie wiem czy jest dobrym wyjściem.
-
- Zaawansowany
Tworzę dodawanie noclegów i podczas tego dodawania chcę aby użytkownik mógł dodać max 8 zdjęć. Na razie zrobiłem to statycznie tzn. z:
Pierwsze zdjęcie będzie główne i obowiązkowe do dodania. Powienienem w ten sposób robić formularze do dodawania zdjęć? Jquery jeszcze nie ogarniam za bardzo, ale co byście może polecili zmodyfikować? Jakby to było jedno zdjęcie to na lajcie 1 input itd. a w tym przypadku nie zastanawiam się czy istnieje jakaś inna możliwość, łatwiejsza przy dodawania tego tupu ilości obrazków przy max zie 500KB.
Code: Zaznacz cały
<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="512000">
Zdjęcie nr 1: <input type="file" name="img1">
Zdjęcie nr 2: <input type="file" name="img2">
.....
Zdjęcie nr 8: <input type="file" name="img8">
Czemu nie skorzystasz z pętli? wtedy będziesz mógł manewrować szybciej ilością wczytywanych zdjęć.
-
- Zaawansowany
Wszystko mam w kodzie jako HTML i nie zaszkodzi mi miec 8 obiektów file. Nie chcę mieszać kodu html i php, czy wrzucać require_once np. Co masz na myśli, że będziesz mógł manewrować szybciej ilością wczytywanych zdjęć?