zegar

Tutaj dyskutujemy o PHP oraz zgłaszamy i rozwiązujemy problemy dotyczące tego języka.
tomazino2
Nowicjusz

zegar

Post przez tomazino2 »

mam pytanie jak stworzyc zegar (stoper) liczacy w dol, ktory bedzie dzialal po stronie serwera? Chcialbym potem moc przypisac wartosc zegara do jakiejs zmiennej, aby po kliknieciu na przycisk dodawal sie czas a po dojsciu do zera jakas zmienna ktora bede mogl jakos obsluzyc...

Pozdrawiam
TD
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: zegar

Post przez Morfidon »

Hmm po stronie serwera... można ustawić coś takiego jak Cron Jobs, który będzie wchodził na stronę o danych porach dnia i ją odświeżał (to jest coś w stylu symulacji człowieka). Strona internetowa jako tako wymaga interakcji kogoś, aby działała ;) Bez interakcji człowieka i bez własnego serwera raczej nie ma takiej możliwości (albo nie przychodzi mi teraz na myśl).

Działa to wtedy tak, że zegar piszę się normalnie np. w PHP, po czym o odpowiednich porach ustawionych np. w bazie danych po wejściu człowieka lub też maszyny (Cron Jobsa) na nasz website, zmienia się parametry w bazie przypisane odpowiednim porom dnia na np. z false na true (przez co np. tylko raz o danej porze dzieje się coś nowego na stronie , jeśli to jest gra to wszyscy dostają np. nowe tury), a o godzinie np. 24 resetuje się je wszystkie na np. false.

Po tym co napisałeś, przypuszczam że chcesz napisać grę przez przeglądarkę, bawiąc się z Cron Jobsem, też dałoby się zrobić coś podobnego co Ty chcesz osiągnąć, tylko że Cron Jobs chyba jest płatny przy większej ilości jego używania... Ja już mniej więcej widzę jak to zrobić, niestety ten skrypt, a nawet wytłumaczenie tutaj etc. wymagałoby poświęcenia ode mnie za dużej ilości czasu, więc będziesz musiał sobie niestety poradzić sam po moich wskazówkach. Mam nadzieję, że naprowadziłem Cię na dobrą drogę ;)

Trochę może zamieszałem..., ale sprawa akurat z tym już nie jest taka prosta ;)
Post Reply