Dźwięk

Wszystko o tworzeniu stron w języku X(HTML) i CSS
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Dźwięk

Post przez tajger »

Chciałbym zrobić mały .jpg, który po kliknięciu będzie włączał mi dźwięk .mp3. Nie chce tworzyc zadnych playerów czy flashy. Nie biorę też pod uwagę przeterminowane EMBEDY, których chyba się już nie używa. W HTMLU 5 jest znacznik AUDIO ale on tworzy pasek PLAYERA. Jak to zrobić?
Zawsze walcz do końca i nigdy się nie poddawaj!
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Dźwięk

Post przez Morfidon »

Po zdarzeniu onclick odtwórz audio z pomocą javascript, które ma display: none;, czyli jest niewidoczny.
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

Skorzystałem z tego i działa mi tylko na CHROMIE, Firefoxa omija, żeby zainstalować wtyczke i na operze nic sie nie dzieje. Masz jakis inny sposób? Bo z JSem jak na razie słabo sobie radzę. Fajnie by było jakby to działało 3 tych przegladarkach na IE mi nie zależy.

Code: Zaznacz cały

<script language="javascript" type="text/javascript">
        function playSound(soundfile) {
        document.getElementById("dummy").innerHTML=
        "<embed src=\""+soundfile+"\" hidden=\"true\" autostart=\"true\" loop=\"false\" />";
        }
        </script>

<a href="#" onclick="playSound('przemek.wav');">DZWIEK</a>
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Spróbuj nie korzystać tylko z tagu embed, ale ładnie zastosuj zamienniki object / audio. Możesz też skorzystać z jakiejś biblioteki jQuery, która wyświetla audio?

http://www.jquery4u.com/media/10-jquery-audio/
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

1 przykład właśnie mi się przydał. Nigdy nie bawiłem się JSem itd., troszkę czasu zajęło mi zrobienie tego, ponieważ zapomnieli o opisaniu kolejnego kroku, nad którym się głowiłem niepotrzebnie, ale doszedłem do tego. Te JQuery zaczyna mi się podobać ta biblioteka czy jak to się mówi na to. Dzięki wielkie za podpowiedź.
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

U mnie w skrypcie jsa jest FILEPATH gdzie znajdują się mp3:

var options = {
"filepath": "/media/mp3/nazwa_kategorii/_eng",

Mam wiele kategorii i w każdej kategorii są 2 foldery _eng i _pl. Jesli ustawie normalny adres do ktoregoś folderu to z danego folderu dobrze mi otwiera pliki, ale z innych folderów już nie. Chciałbym się odwołac do wszystkich folderów, aby mi je odczytywał ze względu na kategorię czy język, żeby je wyszukiwał za każdym razem (ścieżkę). Próbowałem /media/mp3/.. , ale nie działa.
Post Reply