Bazy danych

Forum przeznaczone dla MySql - bazy danych.
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Bazy danych

Post przez Morfidon »

Bezpieczeństwo zapewniasz przez identyfikacje poprzez sesje. A zamyka się i otwiera połączenia z bazą danych zwykle raz.
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

Mam pytanie dotyczące zbierania danych o userze.
Otóż podczas rejestracji zbieram:
imie
nazwisko
datę urodzenia
email

Oprócz tego zbieram także dane statystyczne do bazy danych (user o tym nie wie):
date rejestracji
ostatni login
adres IP

Jakie jeszcze można zbierać dane statystycze o userach? Dane przeglądarki mnie raczej nie interesują bo w bazie jest to długi dosyć Varchar, ale raczej nie byłoby to przydatne. Dlaczego o to pytam? Chcę potem używać tych danych (oczywiście nie bd pokazywal adresu IP innym ludziom itd.), aby np. wysyłać innym mailem pod kątem zainteresowań.
Zawsze walcz do końca i nigdy się nie poddawaj!
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Zbiera się to co uważasz za przydatne, np. skąd przyszedł na Twoją stronę.

http://php.net/manual/en/reserved.variables.server.php
HTTP_REFERER
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

Byłem dzisiaj na tej stronce. Właśnie stamtąd wziąłem REMOTE_ADDR. Jest tam wiele ciekawych rzeczy, jeszcze ten refferer jest fajny, USER AGENT jest beznadziejny, ale funkcja get_browser jest genialna ghdzie ptoem z tablicy wyciagasz co chcesz. OS, browser, czy obsluguje ci JSa i takie tam.

Jak dotąd dane które zbieram będą mi potrzebne i niektóre z nich na bank będą wykorzystane. Może później się doda nowe jak jakiś pomysł się pojawi. Tak naprawdę to można byłoby zbierać każdą informację na temat usera, co kliknął, co zrobił itd. ale po co. Zbiera się to co przydatne.
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

Właśnie wpadłem na ciekawy pomysł. Pokazywanie użytkowniku ile dni, godzin, minut byłeś na stronie. Taki mały statystyczek.
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Losowanie rekordu z bazy danych

Post przez tajger »

Istnieje jakaś funkcja, która losuje rekordy z bazy danych? Mam w jednej tabeli około 4k rekordów i chciałbym, aby mi losowało rekord i pokazywało na stronie. Czy może po prostu zadać zapytanie do wszystkich rekordów a potem użyć random 0-4000 z mysql_fetcha?
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

Poradziłem sobie już. Tworzę tablicę wszystkich rekordów z bazy tylko raz (oczywiście zapisując do sesji całą listę rekordów wcześniej wziętych z zapytania SQL), a potem losuję sobie z nich odwołując się tablicowo np. $table[rand(0,14566)]. Jak zna ktoś lepszy i bardziej wydajny sposób to dajcie znać. :)
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

Wiecie może jak wybrać z kolumny w tabeli 10 największych danych. Tworzę tak jakby ranking, ale funkcja max dotyczy tylko 1 rekordu, a jak pobrać tych 10? Czy może po prostu segregować DESC i pobrać 10 pierwszych rekordów?
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

Nie wiem po co piszę te posty jak sam swoje problemy rozwiązuje. Problem DONE a dokładnie to zapytanie sql o pewne rekordy DESC z LIMITem na 10.
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Sorry, wczoraj usuwałem posty od botów i trochę inaczej wygląda rejestracja, już prawdopodobnie ostatnie posty od botów, nie zauważyłem Twojego postu.
Post Reply