Bazy danych
-
- Zaawansowany
Bazy danych
Mam pytanie dotyczące tworzenia baz danych. Otórz kiedy użytkownik u mnei na stronie zalogował się po raz pierwszy tworzona była dla niego baza danych z prefiksem jego loginu, a tam z kolei tabele itd. Kolega mi powiedział, że wogóle strona internetowa powinna mieć 1 bazę danych, i że nie widziała takiej strony, która miałaby więcej baz danych niż 1. I teraz nie wiem czy cały kod przepisywać od nowa. Zrobiłem tak żeby mieć porządek. Nie wiem cot eraz robić. 

Zawsze walcz do końca i nigdy się nie poddawaj!
Re: Bazy danych
Kolega ma rację. Tworzy się jedną bazę danych, a użytkowników w rzuca odpowiednio do tabel i wiąże się z innymi tabelami. Po co stworzyłeś dla każdego użytkownika bazę danych skoro wystarczyło dodać go jako nowy rekord w tabeli?
-
- Zaawansowany
generalnie tworzę bazę dla każdego usera bo będzie mial on duzo swoich tabeli a w nich duzo danych, które bedzie sam dodawal..
z tego co widze to bede musial zrobic od nowa 1 tabele i tam beda wszystkie dane wszystkich userow ale trzeba bedzie dodatkowo stworzyc pole np. login zeby potem wyciagac jakos te dane i je rozozniac kogo to jest, ale teraz zapytalem kolegę a jak np. w 1 tabeli bede mial 1mln rekordow danych moich userów i czy potem wyciąganie danych np kowalskiego nie bedzie za dlugie? no bedzie to trwalo i powiedzial mi że trzeba bedzie w takim momencie pisac silnik bazowy, ale tym mam się na razie nie martwić.
z tego co widze to bede musial zrobic od nowa 1 tabele i tam beda wszystkie dane wszystkich userow ale trzeba bedzie dodatkowo stworzyc pole np. login zeby potem wyciagac jakos te dane i je rozozniac kogo to jest, ale teraz zapytalem kolegę a jak np. w 1 tabeli bede mial 1mln rekordow danych moich userów i czy potem wyciąganie danych np kowalskiego nie bedzie za dlugie? no bedzie to trwalo i powiedzial mi że trzeba bedzie w takim momencie pisac silnik bazowy, ale tym mam się na razie nie martwić.
Nie będzie to trwało bardzo długo ponieważ na id będziesz używał primary key. Poza tym zebranie tylu użytkowników nie trwa parę dni.
-
- Zaawansowany
No tak id na pewno będzie miał primary Keya. A powiedz mi jesli mam pole login w danej tabeli, które będzie unikatowe to przypisywać mu też primary keya? Mozna kilka kluczy przypsiwyać w danej tabeli i bedzie to szybciej dzialac? Z wielokrotnością kluczy używanych w tabeli jeszcze totalnie nic nie wiem.
Mówię o tym dokładnie w kursie jak zwiększa szybkość nadawanie kluczy. Jeśli wybierasz po id, a tak się robi prawie zawsze to korzystasz z primary key na id. primary key może być tylko jeden na całą tabelę.
-
- Zaawansowany
okej dzięki.. tam jeszcze nie zaszedłem w kursie, ale na bank to przestudiuje jak czas pokaże
Nie opłaca Ci się pisać niczego większego dopóki nie przerobisz całego kursu MySQL. Bo inaczej będziesz to robił nieefektywnie. Poćwiczyć - tak jak najbardziej, ale za większy projekt się bez tego nie bierz bo znajdziesz wiele super rozwiązań w tym co mówię.
-
- Zaawansowany
Skończyłem na 10 lekcji MySQLa, ponieważ uważam, że do 10 lekci mówisz o najważniejszych i najbardziej przydatnych sprawach. Więcej mi nie było trzeba, ale i tak muszę to dokończyć, bo dalesze sprawy są też bardzo ważne. Także nie dokończyłem całego PHP 5.3 bo stanąłem na obiektowści. Nie mogłem jej zrozumieć, ale zamierzam to dokończyć na 100%. Nawet chyba pisałeś w jednym w poście, żebym zaczął pisać obiektowo, ale wolę wykonać 1 stronkę, projekt(dla siebie jak i również innych) strukturalnie, żebym nabrał troszkę doświadczenia oraz wprawy. Potem na coś innego będę miał pomysł to będę robił to obietkowo, będzie czas do nauki.
Tak więc teraz zabieram się do przepisania kodu do 1 bazy danych a nie do kilku, a trochę zapytań już zrobiłem i wszystko trzeba będzie pozmienia i pousuwać. Następnie zamierzam dokończyć MySQL + potem kupić kursy Pozycjonowania i JSa tak sądzę.
Tak więc teraz zabieram się do przepisania kodu do 1 bazy danych a nie do kilku, a trochę zapytań już zrobiłem i wszystko trzeba będzie pozmienia i pousuwać. Następnie zamierzam dokończyć MySQL + potem kupić kursy Pozycjonowania i JSa tak sądzę.
-
- Zaawansowany
Mam pytanie dotyczącę otwierania i zamykania połączęm MySQL.
Otóż na początku <body> otwieram połączenie i zamykam przed końcem </body>. A pomiędzy nimi mam zwykle require. Nie wiem czy jest to robione dobrze. U mnie strona się wyświetla na 2 sposoby:
wylogowany
zalogowany
Jak wylogowany to wyswietlaj tez inne podstrony do czesci wylgoowanej i dolaczaja pliki require'm to samo z zalogowanym. Jest to bezpiecznie jeśli na stale mam otworzone polaczanie przed body i zaraz zamykam je przed koncem </body>? Zrobilem tak poniewaz nie mam zamiaru 100x otwieraz i zamykac polaczenia. Tak jest chyba szybciej i oszczędniej moim zdaniem, ale nie wiem co z bezpieczeństwem w takim razie.
Otóż na początku <body> otwieram połączenie i zamykam przed końcem </body>. A pomiędzy nimi mam zwykle require. Nie wiem czy jest to robione dobrze. U mnie strona się wyświetla na 2 sposoby:
wylogowany
zalogowany
Jak wylogowany to wyswietlaj tez inne podstrony do czesci wylgoowanej i dolaczaja pliki require'm to samo z zalogowanym. Jest to bezpiecznie jeśli na stale mam otworzone polaczanie przed body i zaraz zamykam je przed koncem </body>? Zrobilem tak poniewaz nie mam zamiaru 100x otwieraz i zamykac polaczenia. Tak jest chyba szybciej i oszczędniej moim zdaniem, ale nie wiem co z bezpieczeństwem w takim razie.