Witam serdecznie
Przerabiam obecnie lekcje z ajaxa pt suggestbox.
Zmieniłem bazę danych tak aby zobaczyć jak to mi zadziała na mojej bazie. XML wygenerował się poprawnie (wszyscy użytkownicy zostali wypisani)
Natomiast nie podpowiada wszystkich możliwości np mam 5 użytkowników na literę m a wyświetla tylko jednego. Sprawdzałem dla rożnej wielkości liter.
Chciałbym zapytać się nad którym parametrem trzeba popracować aby wyświetliło mi wszystkich użytkowników.
suggest box
Re: suggest box
nie wiem czemu ale jak w bazie napotka pustą komórkę to konczy wyswietlanie. Stąd moj problem. Tyle udało mi sie zdiagnozowac przez kilka godz
Nie jestem jasnowidzem, bez kodu nic nie poradzę.
w pliku ajax.js nic nie zmieniałem
a w pliku województwa php tak jak napisałem wyzej czyli powstało cos takiego:
a w pliku województwa php tak jak napisałem wyzej czyli powstało cos takiego:
<?php
$link = @mysql_connect("localhost", "root", "vertrigo") or die("nie udało się połączyć");
@mysql_select_db("test") or die ("nie udało się wybrać bazy danych");
mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
$result = mysql_query("SELECT name FROM tabela") or die("nie udało się pobrać danych");
header("Content-type: text/xml");
echo "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"UTF-8\"?>";
echo "<Województwa>";
while($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC))
{
echo "<Województwo>";
foreach($row as $klucz => $wartosc)
{
if ($klucz == "name")
echo "<Nazwa>".$wartosc."</Nazwa>";
else if ($klucz == "powierzchnia")
echo "<Powierzchnia>".$wartosc."</Powierzchnia>";
else if ($klucz == "ludnosc")
echo "<Ludność>".$wartosc."</Ludność>";
}
echo "</Województwo>";
}
echo "</Województwa>";
mysql_close($link);
?>
Nie rozumiem, mówisz o użytkownikach, a korzystasz z pliku wojewodztwa.php, które zwraca nazwe, powierzchnia i ludność?
Skoro tak jest, że jak trafi na pustą komórkę to kończy wyświetlanie, to nie wybieraj pustych w zapytaniu. Jeśli rozumiesz puste przez NULL. To wystarczy sprawdzić czy dane pole "IS NOT NULL".
Skoro tak jest, że jak trafi na pustą komórkę to kończy wyświetlanie, to nie wybieraj pustych w zapytaniu. Jeśli rozumiesz puste przez NULL. To wystarczy sprawdzić czy dane pole "IS NOT NULL".
Używam województw.php ale zmieniłem baze danych, pola ludnosc i powierzchnia sa nieuzywane, krótkomówiąc nie pobieram do xmla niczego wiecej oprócz imion moich uzytkowników z bazy gdzie losowo wpisałem bądź nie imiona. Założyłem ze niektórzy nie podali imion i jest pusto w sql. Gdy plik ajax.js napotka pustke przerywa działąnie.
Próbowałem zlokalizowac ten włąsnie moment w ajax.js.
Próbowałem zlokalizowac ten włąsnie moment w ajax.js.