Pomoc ( uklad strony)

Wszystko o tworzeniu stron w języku X(HTML) i CSS
gernwix
Nowicjusz

Pomoc ( uklad strony)

Post przez gernwix »

Z gory przepraszam za ort. lecz nie dziala mi alt ;[ ... Mam problem, otoz (moja strona: http://www.mechanicalorange.pl/index.html ) slider ,ktory sie tam znajduje nie wiem jak umiescic w tym szarym oknie . Problowalem na wiele sposobow i nic , a dopiero zaczynam przygode w html wiec jesli bylby ktos sklonny mi pomoc to z gory dziekuje ; D
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Pomoc ( uklad strony)

Post przez Morfidon »

Przede wszystkim to się musi znajdować wewnątrz elementu div, w którym chcemy go umieścić, a nie poza.
gernwix
Nowicjusz

Post przez gernwix »

wlasnie cos mnie przed chwila tak tknelo o tym. A co dalej ?
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

No ja go za Ciebie tam nie umieszczę. Masz przenieść po prostu element do innego elementu. Tag z zawartością do wewnątrz innego tagu.
gernwix
Nowicjusz

Post przez gernwix »

Juz umiescilem razem tylko jak wypozycjonowac ten slider bo to jest dla mnie zagadka.
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Zastosuj atrybut CSS float, lekcja 32.
gernwix
Nowicjusz

Post przez gernwix »

pomimo teg ten slider nie chce wogole ruszyc sie z miejsca...
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Z tego co widzę to się ruszył? chyba, że chodziło o co innego?
tajger
Zaawansowany
Zaawansowany

Post przez tajger »

Każdy obrazek slidera ma szerokość 479px i 205px długości. Jesli chcesz go wstawić w jakimś miejscu na stronie, trzebo to pozycjonować, układać po kolei aby miescił się w szerokości strony, dlatego też trzeba wiedzieć w takim przypadku jaka jest szerokość twojego pudełka strony, wewnętrznego paddingu otd/. Jeśli nie miałeś styczności nigdy z CSS, ciężko ci to będzie zrobić, ale najlepiej abyć wszedł w kod źródłowy i cała zawartość wrappera kopiował w dowolne miejsce swojej strony.
Strona ogólnie jest do poprawy, warto sobie potrenować np. zmień menu tak, żeby się czcionka nie powiększała a np. kolorowałą lub podświetlała, bo automatycznie całe menu się przesuwa. Wogóle to menu jest zrobione na DIVAch pomimo tego, że jest poziomowe. Powinno być zrobione w lisście. Taki efekt można o wiele łatwiej osiągnąć, a potem na nim wymyślać rzeczy jakie się tylko chce.
Widzę, że interesujesz sie LOLem, teża czasami w niego pogrywam jak mam czas wieczorami. :D
Strona ma pełno błędów, brakujące komórki tabel lub ich niezadaklarowanie. Walidacja strony przynosi 25 błędów. W Operze możesz sobie sprawdzić. PPM > sprawdz poprawność.

Nie wiem jakie masz intencje do stronki, ale przydaloby się ją troszkę poprawić lub się nią pobawić. Jeśli chce ci się poduczyć HTML'a i CSS'a.
Zawsze walcz do końca i nigdy się nie poddawaj!
Post Reply