Niezależny moduł galerii, koncepcja OOP

Tutaj dyskutujemy o PHP oraz zgłaszamy i rozwiązujemy problemy dotyczące tego języka.
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Niezależny moduł galerii, koncepcja OOP

Post przez bielu000 »

Cześć, jestem w trakcie prac nad pewną stroną - bardziej w ramach ćwiczeń i doskonalenia umiejętności i zastanawiam się nad pewnym rozwiązaniem.
Na wstępie chciałbym od razu zaznaczyć, że jest to bardziej problem koncepcyjny niż stricte programistyczny (nie chodzi o kod ;) )

Mam moduł odpowiadający za galerię zdjęć, który posiada swój własny kontroler, model oraz widoki. Skoro jest to galeria zdjęć - to do takiej galerii trzeba umożliwić dodawanie zdjęć, żaden problem - jednakże, skoro zdjęcia wysyłane są na serwer to można by przy okazji zrobić moduł odpowiadający za administrację wszystkimi wysłanymi obrazkami (czy to zdjęcia do galerii, czy też inne grafiki, wykorzystywane w artykułach).

Pozornie żaden problem jednakże zastanawiam się czy taka koncepcja jest słuszna. No bo moduł - nazwijmy go roboczo - "images" będzie mógł sobie działać niezależnie od istnienia (czy też nieistnienia) modułu "gallery", natomiast moduł galerii zdjęć będzie już zależny od modułu "obrazków". A co gdybym np. nie potrzebował tego całego modułu do zarządzania obrazkami? Moduł galerii staje się bez niego bezużyteczny, zaś pisanie oddzielnego systemu do administracji zdjęciami z galerii oraz wszystkimi innymi obrazkami jest trochę bezsensowne.

Co Wy o tym sądzicie?
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Niezależny moduł galerii, koncepcja OOP

Post przez bielu000 »

Jest jeszcze jedna sprawa - cały czas zastanawiam się czy zacząć wykorzystywać jakiś większy framework typu Zend, czy Symfony. Z jednej strony to duże ułatwienie i przypuszczam, możliwość zyskania większych umiejętności pisania dobrego kodu, oraz zapoznanie się z tokiem myślenia i koncepcjami programistów, którzy stworzyli już coś na prawdę dużego. Z drugiej jednak strony, uważam, że jest to zbyt duże pójście na łatwiznę i gdy zrobię jakiś projekt oparty o fw, ciężko mi nawet będzie powiedzieć, że to mój projekt.
No bo jaki to mój projekt skoro większą część roboty robi fw napisany przez kogoś innego?

Jak tu znaleźć kompromis?
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Jeśli potrafisz korzystać z frameworka i nie zależy Ci ekstremalnie na szybkości strony, a rozwiązaniu szybko zadania to z niego korzystaj. Jakbyś miał wynajdywać za każdym razem koło od zera to ludzkość by się daleko nie ruszyła ;)
bielu000
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Post przez bielu000 »

Sęk w tym, że właśnie korzystanie frameworka musiałbym zacząć nauki jakiegoś konkretnego ;) Bo póki co usilnie wzbraniałem się przed frameworkami, ale coś czuję, że chyba nadszedł czas, że z jakimś trzeba się zaznajomić, zwłaszcza przeglądając oferty pracy ;) (to tak na marginesie). Myślę, że ma się co rozdrabniać na jakieś mniejsze i wybór pozostaje między Zend Framework 2, a Symfony 2. Troszkę poczytałem, pooglądałem kod, i póki co jakoś bardziej mi pasuje Zend. Niby Symfony, ma bardziej przejrzystą dokumentację, więcej materiałów do nauki, ale troszkę mi się nie podoba, że z tego co zauważyłem, to Symfony robi...po prostu za dużo. To tak jak ze skrzynia biegów w samochodzie - jeden ceni automat bo ma komfort, kosztem kontroli, natomiast drugi woli mieć większą kontrolę nad samochodem, ale przez to musi się bardziej napracować. Według mnie Zend pozwala jednak bardziej programiście na dowolność i budowanie własnego kodu udostępniając przy tym ciekawe i funkcjonalne klasy.

A co Pan sądzi o tym Panie Arkadiuszu? Na pewno pracował Pan w jakimś FW, i ma Pan jakieś odczucia i spostrzeżenia ;) Swoją drogą to mógłby być ciekawy materiał na videokurs...;)
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Wg mnie przyszłościowym frameworkiem jest Laravel, a poźniej Symphony :) Wiem, że ciekawy temat, ale zarazem ogromny, niestety na razie nie mam na to czasu :(
Post Reply