jexcelapi i ApachePOI ?

Dyskusje na temat Javy.
gumbicp
Początkujący
Początkujący

jexcelapi i ApachePOI ?

Post przez gumbicp »

Witam

Czy ktoś z was bawił się tymi bibliotekami ? do obsługi plików Excela ? Znalazłem to wszytko na necie . No i powstał problem w ApachePOI niektóre klasy używają importów z javax.jms.* lub javax.mail które już nie istnieją . Z tego co wygrzebałem na necie w tym temacie to jedynie to, że było to w jdk 5 jeszcze .
W programowanie zaczynam tak naprawdę się bawić i nie wiem czym oni to zastąpili i co mogę w zamian wykorzystać .
Jeżeli ktoś z was miał by biblioteki jexcelapi i ApachePOI działające i naprawione był bym naprawdę wdzięczny lub napisał mi jak to zastąpić i jakich poprawek wymaga . Porwałem się na ten temat trochę może za szybko ale zależy mi na nauczeniu się obsługi plików Excela w javie .Chcę napisać programik który wygrzebie mi interesujące mnie dane z pliku i zapisać te dane w innym nowym pliku Excela.
gumbicp
Początkujący
Początkujący

Re: jexcelapi i ApachePOI ?

Post przez gumbicp »

Problem rozwiązany. W błąd wprowadził mnie blog który znalazłem w temacie .Aby jexcelapi działał prawidłowo wystarczy do projektu w NetBeans :
- kliknąć prawym myszy Libraries w drzewku projektu
- wybrać opcje add JAR/folder
- z folderu jecxelapi/ wybrać jxl.jar i go dodać
No i działa wszystko bez problemu można już pisać programik i importy jxl działaja dobrze..
Ja niestety za rada autora artykułu wkleiłem folder jxl do projektu w Java Source Package , a to był błąd .
Post Reply