Witam
Pisze aplikacje hotelową. Na górze strony mam możliwosć sprawdzenia dostępności pokoi w zadanym terminie. po kliknieciu przycisku sprawdz wykonuje sie skrypt który wyciaga z bazy danych informacje o dostępnych pokojach. Tutaj mam problem. - po kliknieciu na przycisk SPRAWDŹ wyświetla mi sie nowa strona z wynikami. A ja chce aby te wyniki z bazy danych wyświetliły mi sie ładnie sformatowane ale niżej na stronie tam gdzie mam div'a o id=tresc.
Jak to zrobić?
Czego tu użyć?
Może jest jakas książka która to opisuje?
Pomocy
Jak załadowac dane z formularza do diva
Re: Jak załadowac dane z formularza do diva
Witam,
Może Pan to uzyskać przy pomocy PHP, pokazuję coś podobnego w video kusie php jednak oczywiście nie dotyczącego hoteli. Używając tylko PHP oraz MySql niestety musi się przynajmniej "odświeżyć strona", jednak wyniki mogą być bez problemu pod formularzem, a nie na nowej stronie.
Aby to uzyskać wystarczy wysłać przy pomocy formularza używając atrybutu action osobę odwiedzającą na tą samą stronę, jednak z dodatkowymi parametrami, które można przekazać przy pomocy tablicy $_GET lub $_POST. Trzeba użyć do tego także funkcji isset(). Wszystko to jest wykonywane w kursie.
Jednak najlepszym rozwiązaniem jest poznanie AJAX'a, ponieważ wtedy strona nie będzie musiała się przeładowywać. Na dzień dzisiejszy jeszcze takiego kursu nie sporządziłem, ale już za niedługo można się go spodziewać.
Pozdrawiam serdecznie,
Arkadiusz Włodarczyk
Może Pan to uzyskać przy pomocy PHP, pokazuję coś podobnego w video kusie php jednak oczywiście nie dotyczącego hoteli. Używając tylko PHP oraz MySql niestety musi się przynajmniej "odświeżyć strona", jednak wyniki mogą być bez problemu pod formularzem, a nie na nowej stronie.
Aby to uzyskać wystarczy wysłać przy pomocy formularza używając atrybutu action osobę odwiedzającą na tą samą stronę, jednak z dodatkowymi parametrami, które można przekazać przy pomocy tablicy $_GET lub $_POST. Trzeba użyć do tego także funkcji isset(). Wszystko to jest wykonywane w kursie.
Jednak najlepszym rozwiązaniem jest poznanie AJAX'a, ponieważ wtedy strona nie będzie musiała się przeładowywać. Na dzień dzisiejszy jeszcze takiego kursu nie sporządziłem, ale już za niedługo można się go spodziewać.
Pozdrawiam serdecznie,
Arkadiusz Włodarczyk
Re: Jak załadowac dane z formularza do diva
Dziękuje bardzo. Wiedziałem że można cos takiego zrobić w AJAXIE jednak nie mam czasu sie tego teraz nauczyc. Jeśli srona sie odświeży to nic - jest ok. Popatrze na kurs i spróboje zobic
Jak bede miec jakies problemy to napisze.
Pozdrawiam

Pozdrawiam