Ogólny zamysł jest taki że przychodzą dane o obiektach i:
- jeżeli nowy obiekt to się dopisuje do listy datagridu
- jeżeli stary(np taka sama nazwa już istnieje to tylko się nadpisują te dane które się zmieniły
Następnie jeżeli kliknę button zapisz to chciałbym te dane zapisać do pliku txt w takim formacie jak poniżej:
// odstępy znaki tabulacji "\t"
Name\tAge\tEmail\tWWW\timage
NIE CHODZI MI O CAŁKOWITE ROZWIĄZANIE TYLKO MECHANIZM JAK TO ROBIĆ
Pzdr i proszę o pomoc
DATA GRID modyfikacja danych i zapis do pliku
Re: DATA GRID modyfikacja danych i zapis do pliku
Spróbuj skorzystać zamiast z Listy z HashSetu. Ew. sprawdzaj warunkiem czy obiekt się znajduje w Liscie, jeśli nie to go dopisz, jeśli tak to zaktualizuj.
http://stackoverflow.com/questions/1793 ... n-with-wpf
Co do zapisu do pliku poczytaj o serializacji. Może lepiej skorzystać ew. z pliku XML?
Pozdrawiam
http://stackoverflow.com/questions/1793 ... n-with-wpf
Co do zapisu do pliku poczytaj o serializacji. Może lepiej skorzystać ew. z pliku XML?
Pozdrawiam
Ok dzięki za odpowiedz, w sumie z tym dopisywaniem i nadpisywaniem to sobie powinienem poradzić,
chodzi głównie o zapis do pliku i musi to być plik txt bo inny program już z tego korzysta, wiec niejako
jestem zmuszony, i chodzi o to że niczego nie mogę znaleźć o datagrid , i nie wiem jak to ugryźć
bo wystarczyło by mi żebym mógł pobrać wartość z pojedynczej komórki to ze zrobieniem pliku txt to sobie poradzę
Pzdr....
chodzi głównie o zapis do pliku i musi to być plik txt bo inny program już z tego korzysta, wiec niejako
jestem zmuszony, i chodzi o to że niczego nie mogę znaleźć o datagrid , i nie wiem jak to ugryźć
bo wystarczyło by mi żebym mógł pobrać wartość z pojedynczej komórki to ze zrobieniem pliku txt to sobie poradzę
Pzdr....
Witam...
Rozwiązał się jeden problem, nie zapisuje danych z DataGrida tylko z ObserveCollection z któreg dane są w DataGridzie i jest ok, dodatkowo modyfikuje
w DataGridzie obiekty i upgradeją się one odrazu w ObserveCollection, o to chodziło.
Jednak pojawił się inny problem kiedy przychodzą nowe dane i modyfikuje niektóre pola obiektu(istniejącego,) w ObserveCollection to nie aktualizują się
one w DataGridzie.....
PZdr....
Rozwiązał się jeden problem, nie zapisuje danych z DataGrida tylko z ObserveCollection z któreg dane są w DataGridzie i jest ok, dodatkowo modyfikuje
w DataGridzie obiekty i upgradeją się one odrazu w ObserveCollection, o to chodziło.
Jednak pojawił się inny problem kiedy przychodzą nowe dane i modyfikuje niektóre pola obiektu(istniejącego,) w ObserveCollection to nie aktualizują się
one w DataGridzie.....
PZdr....
Spraw, żeby bindowanie było dwustronne, może jest ustawione na jednostronne?
BINDOWANIE, mialem Twoway, ale to mi nie zadzialalo, musialem to zrobic inaczej.
Teraz mam inna kwestie, problem.
Otoz chce zaczytac do datagrida do kolumny, adresyIP, ale te adresy zaladuja sie jako napis na kolejnych buttonach.
Chciabym uzyskac efek taki ze po kliknieciu
bedzie pingowany ten adres IP ktory jest wyswietlany na przycisku.
Pzdr
Teraz mam inna kwestie, problem.
Otoz chce zaczytac do datagrida do kolumny, adresyIP, ale te adresy zaladuja sie jako napis na kolejnych buttonach.
Chciabym uzyskac efek taki ze po kliknieciu
bedzie pingowany ten adres IP ktory jest wyswietlany na przycisku.
Pzdr