Czy z moją stroną jest wszystko w porządku ?

Wszystko o tworzeniu stron w języku X(HTML) i CSS
Rafal

Re: Czy z moją stroną jest wszystko w porządku ?

Post przez Rafal »

Przegladaj oferty firm hostingowych? Doszedłem do zadziwiającego wnisku ze hosting a domena co 2 inne rzeczy albo tylko tak mi się wydaje 8-)
Szukalem w internecie czym to sie różni i nie doszedłem do żadnego wniosku który by coś rozjaśnił w mojej głwowie. Mógłbyś zwięźle napisać jak to z tym jest.
Z tego co wydedukowałem to hosting polega na udostepnieniu serwera na który mozna wrzucić stronę, a domena?
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Hosting polega na tym, że udostępnia Ci ktoś kawałek dysku twardego na swoim serwerze (komputerze) oraz pewne programy i dodaje do tego często różne bajery ;)

Domena to jest po prostu w skrócie czytelna nazwa dla człowieka strony internetowej. Zamiast pisać adres IP w wyszukiwarce, który trudno zapamiętać, ktoś wpisuje w przeglądarce np. http://videokurs.pl, która przekierowuje na tamten adres IP (cicho tak, żeby nikt tego nie widział ;)).

Pozdrawiam
arczi
Bywalec
Bywalec

Post przez arczi »

To znaczy ze zamiast wpisywac nazwe strony mógl bym rowniez wpisac adres ip i rowniez otworzy mi sie strona??
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

arczi napisał(a):To znaczy ze zamiast wpisywac nazwe strony mógl bym rowniez wpisac adres ip i rowniez otworzy mi sie strona??
Dokładnie tak. Domena to synonim / alias / przezwisko / lub mówiąc prosto inna nazwa dla tego samego IP komputera.

Domeny są przydatne też z innego względu.

IP serwera nie musi być stałe, może się często zmieniać. Jakby codziennie nasz ulubiony serwis informacyjny miał inny IP, a jedyną możliwością aby się do niego dostać byłoby wpisanie adresu IP w przeglądarce, to trochę ciężko by nam było się do niego dostać :roll:
Kobosek
Moderator
Moderator

Post przez Kobosek »

Morfidon napisał(a): IP serwera nie musi być stałe, może się często zmieniać. Jakby codziennie nasz ulubiony serwis informacyjny miał inny IP, a jedyną możliwością aby się do niego dostać byłoby wpisanie adresu IP w przeglądarce, to trochę ciężko by nam było się do niego dostać :roll:
Wyobraź sobie, że lepiej jest nie tworzyć stron na zmieniających się IP'kach ponieważ też musisz ciągle zmieniać przyporządkowanie dla domeny :)

Tak jak wytłumaczył to Morfidon. Każda strona internetowa posiada swój adres IP, jest to adres IP komputera na którym znajduje się dana strona - (czyli po prostu serwer).
Wszystkie nazwy typu interia.pl, onet.pl czy choćby videokurs.pl są to domeny! Normalnie nazwą strony byłby po prostu adres ip, na przykład 192.123.1.1, a tak to mamy na przykład "mojazupka.com.pl". Jak pewnie już się zorientowałeś kupujesz domenę głownie dlatego, aby twoja strona stała się łatwa do zapamiętania ( a raczej jej adres).

Pozdrawiam !
Post Reply