Kurs CSS3 - jak sprawdzic czy user ma stara wersje IE?

Wszystko o tworzeniu stron w języku X(HTML) i CSS
lukasz21
Początkujący
Początkujący

Kurs CSS3 - jak sprawdzic czy user ma stara wersje IE?

Post przez lukasz21 »

Witam,

Mam pytanie do kursu z CSS3. W tym kursie dla stron w lekcjach dodaje się kod, który ma sprawdzić po załadowaniu strony czy użytkownik korzysta ze starej przegladarki Internet Explorer , np. wersja IE7. Jeśli tak to poprosi go by zainstalował nowa przegladarke.

W body umieszcza się taki kod:

Code: Zaznacz cały

<!--[if lte IE 7]>
            <p class="chromeframe">You are using an outdated browser. <a href="http://whatbrowser.org/">Upgrade your browser today</a> or <a href="http://www.google.com/chromeframe/?redirect=true">install Google Chrome Frame</a> to better experience this site.</p>
        <![endif]-->

Chciałem się spytać od czego zależy czy ten kod zadziała w starej przeglądarce IE? Ten kod jest w komentarzu HTML [ <!-- komentarz ---> ], więc nie powinnien działać.
Czy same umieszczenie tego kodu sprawia, że kod sprawdza czy użytkownik korzysta ze starej przegladarki Internet Explorer? Czy w procesie sprawdzania bierze udziała jeden z plików JS (np. modernizr.js)?
Czy w podobny sposób mogę sprawdzić czy użytkownik korzysta z innych przeglądarek, np. IE10 , Edge, Firefox? Czy możesz polecić jakieś źródło by więcej o tym poczytać (może być anglojęzyczne)?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Kurs CSS3 - jak sprawdzic czy user ma stara wersje IE?

Post przez Morfidon »

Hej,

IE wyjątkowe interpretuje to co jest pomiędzy klamrami kwadratowymi:

Code: Zaznacz cały

<!--[if lte IE 7]>
tzn. lte to skrót od LOWER THAN (or) EQUAL czyli mniejszy lub rowny
a if oznacza jeśli.

Pozdrawiam :)
lukasz21
Początkujący
Początkujący

Post przez lukasz21 »

Dziekuje za odpowiedź. Dopiero dziś udało mi się znaleźć strone, gdzie ten temat jest opisany.
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Też to gdzieś opisałem. Nie pamiętam niestety w którym kursie i w której lekcji :)
Post Reply