Obliczanie fontu w em

Wszystko o tworzeniu stron w języku X(HTML) i CSS
trybik
Początkujący
Początkujący

Obliczanie fontu w em

Post przez trybik »

Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak oblicza się rozmiar fontu w jednostce em.
Domyślnie przeglądarki mają na starcie ustawiony rozmiar czcionki na 16px.
Pobrałem boilertemplate i zobaczyłem że w pliku main.css w selektorze html jest rozmiar czcionki w em już na starcie.

Code: Zaznacz cały

html {
    font-size: 1em;
    line-height: 1.4;
}
I tu moje pytanie czy to ustawienie mówi że dla całego dokumentu jest ustalone w tej chwili 16px wyrażone w 1em?
Jeśli tak to jak teraz mam z tej wartości obliczać rozmiar fontu dla reszty elementów na stronie.
Np nagłówek h1 chce ustalić na 18px, akapit p na 14px, ale jak to zrobić żeby podawać te wartości w em'ach?
Jak to się przelicza? ;)
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: Obliczanie fontu w em

Post przez Morfidon »

Z tego co wiem chrome ma 12px (mogę się mylić) lepiej ustalić w html,body{ font-size: 16px;} a następnie do tego odwoływać się z pomocą em i robić to względem tego font-size. Nie musisz korzystać z tego co jest boilerplate bezgranicznie ;) Myślę, że jest to trochę błędne podejście. Niektórzy sami mogą zmienić domyślny rozmiar czcionki i co wtedy będzie? ;)

Teoretycznie jeśli przeglądarka ma akurat ustawione 16px; i skorzystasz z boilerplate to pisząc w dziecku 0,5em będziesz miał 8px, a pisząc w dziecku w dziecka 0,2em będziesz miał 0,2*8px czyli 1.6px, oczywiście to tylko przykład, niektóre przeglądarki mają minimalny rozmiar fonta jaki wyświetlą.

Takie rzeczy warto sobie przetestować, wystarczy napisać jakąś zagnieżdżoną strukturę, następnie nadać im różne identyfikatory i poustawiać wartości - wtedy się wszystko robi prostsze :)
trybik
Początkujący
Początkujący

Post przez trybik »

No właśnie trochę dziwnie że na starcie dali 1em zamiast 16px żeby nadpisać style użytkownika.
A tak swoją drogą jak piszesz strony to korzystasz z px czy em dla fontu?
Ja zawsze używałem px i nie mogę się przestawić na te em'y. Który rozwiązanie jest bardziej popularne wśród webmasterów?
Gubię się z obliczaniem em'ów przy większej ilości potomków ;)
Morfidon
Administrator
Administrator

Post przez Morfidon »

Teoretycznie stosuje się obie wartości, nie musisz na całą stronę mieć em. Z em korzystasz wtedy gdy potrzebujesz mieć rozmiar tekstu względem innego tekstu, który ma określony rozmiar np. w px. Co ciekawe możesz ustawić też szerokość okienka na np. 40 em, jeśli font-size rodzica był 10px to szerokość będzie 40 px.

http://stackoverflow.com/questions/6095 ... tead-of-px
Post Reply