Poruszam punktem po układzie współrzędnych. Pozycja wyjściowa tego punktu to 0,0. Mam zamiar poruszać punktem w lewo i prawo w, powiedzmy sobie, pewnym pudełku czyli punkt ten będzie miał ograniczenia.
Chodzi o to, że ruszam tym punktem w lewo i po osiągnięciu na osi x wartości np. -10 chce aby punkt zaczął ruszać się w prawo. Później osiągając wartość np. +10 chce aby znowu zaczął ruszać się w lewo. Kombinuje z warunkami typu if, kombinuje z pętlami ale chyba mam jakieś problemy z logicznym myśleniem.
wklejam moje wypociny, które i tak nie działają ale może komuś pomogą w lepszym zobrazowaniu problemu. Pomijam nazwy zmiennych itd. Pytam tylko czy ktoś wie jak to logicznie skleić?
Code: Zaznacz cały
if(pozycja.punkt >= -10)
{
ruszajWLewo;
}
if(pozycja.punkt <= 10)
{
ruszajWPrawo;
}
Code: Zaznacz cały
while(pozycja.punkt >=-10)
{
ruszajWLewo;
}
while(pozycja.punkt <= 10)
{
ruszajWPrawo;
}
Chodzi o to, że funkcje te znajdują sie w klasie Update, dzięki której widzę ruchy w czasie rzeczywistym - "animacje".
Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na to, żeby po osiągnieciu celu przez jedna funkcje if, która doprowadza punkt do pozycji -10 na osi x po prostu ją wyłączyć, żeby nie kolidowała z kolejna funkcja, która prowadzi punkt do pozycji 10 i tak na zmiane. Czyli włączyć jedna, wyłączyć druga.