rameczka

Wszystko o tworzeniu stron w języku X(HTML) i CSS
BW.
Nowicjusz

rameczka

Post przez BW. »

Witam,

chwilowo projektuje w myślach strone która w bliskiej przyszłości pewnie będe robić dla mojej szkoły. Plan lekcji zastepstw obsługuje oprogramowanie "aSc Plan lekcji i Zastępstwa" można importować wygenerowane w programie dane do internetu na serwer tej firmy na subdomene danej szkoły. Nie widzę możliwości generowania wyników do bazy danych do tylko do exela, badź html a właściwie to w pliku i tak jest sam flash. Dlatego wpadłem na pomysł już taki ostateczny żeby zrobić ramkę, a mianowicie żeby kawałek jednej strony (http://lo49.edupage.org/timetable/?) znajdował się na 2 stronie. Czy da się ten kawałek, ten blok z planem lekcji, bez menu i bez tego topu itd zrobić w ramce?

Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam,
Bartłomiej Wilbik
BW.
Nowicjusz

Re: rameczka

Post przez BW. »

myśle, że poradziłem sobie z tym inaczej, wykopiowałem źródła strony część związaną z planem lekcji i zmieniłem tylko wszędzie źródła z lokalnych katalogów na src="http://lo49.edupage.org/blabla/blabl..."

pytanie czy to rozwiązanie zadziała, kiedy zmieni się plan lekcji? Czy ten sktypt czy co to tam jest, który widać w źródłach to jest uniwersalny i zawsze będzie zbierać nowe dane?
Morfidon
Administrator
Administrator

Re: rameczka

Post przez Morfidon »

Witam,

Możesz spróbować dane wygenerować do pliku typu XML co w dalszej części byłoby łatwe do parsowania.

Nie wiem jak działają te skrypty, nie znam ich.

Jeżeli chcesz wybrać kawałek pliku .html, to pobierz całą stronę, a następnie zrób jej parsowanie, szukając tagu, który oznacza dany plan lekcji i dalej wystarczy już tylko zinterpretować znalezioną zawartość tagu, możesz to zrobić przy pomocy PHP (trudniejsza wersja) lub bez wczytywania całości, parsowania etc. jedną linią kodu wykorzystując AJAX z pomocą jQuery.

Pozdrawiam
Post Reply